Synonymer till beteckna

Vi känner till 6 synonymer till beteckna. Ordet beteckna är en synonym till rubricera och karakterisera och kan bland annat beskrivas som ”ger namn, kallar; beskriver”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av beteckna samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till beteckna

 1. benämna
 2. beskriva
 3. kalla
 4. karakterisera
 5. känneteckna
 6. rubricera

Vilka ord betyder nästan samma sak som beteckna?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till beteckna. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. utmärka
 2. prägla
 3. uttrycka
 4. skildra

Vad är motsatsen till beteckna?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till beteckna.

Vad betyder beteckna?

 1. ger namn, kallar; beskriver
 2. betyder, symboliserar
 3. utgöra ett tecken eller märke på något, ge uttryck åt något, ge beteckning för något, stå för något
 4. kunna tydas som något, ge till känna, antyda
 5. kortfattat beskriva, förse karakteristiska kännetecken eller utmärkande beteckning, utmärka med något

Hur böjs beteckna?

 1. beteckna
 2. betecknad
 3. betecknade
 4. betecknades
 5. betecknar
 6. betecknas
 7. betecknat
 8. betecknats

Hur kan ordet beteckna användas?

Följande exempelmeningar visar hur beteckna kan användas.

 1. hon betecknade hans uppträdande som skandalöst
 2. korset betecknar den kristna tron

Hur används ordet beteckna i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet beteckna används i vanlig text.

 1. Den 26 november betecknade Världshälsoorganisationen, WHO, den som en ”virusvariant av särskild betydelse” och varianten fick namnet omikron.
 2. I vårt fall är det uppenbart att decimalsystemet används, med decimaltecknet här betecknat med en punkt.
 3. De näst största, Göteborg och Karlskrona, hade idag betecknats som normalstora kommunala tätorter med omkring 10 000 invånare var.
 4. Övergreppet ska ha skett i en lägenhet i centrala Borås i början av juli, och kvinnan betecknas ha befunnit sig i en extra utsatt situation då hon sov när mannen enligt åtalet våldtog henne.
 5. Alla kan ju inte bli vaccinerade eller bygga skydd mot covid, trots vaccin, säger Maria Amér och betecknar läget som oroande.
 6. Två Jas–plan, på flygspråk betecknat som en rote, deltog i starten.
 7. Därför hade det varit bättre att fokusera på konsekvenserna av tekniken, snarare än vad vi väljer att beteckna den som, säger hon.
 8. Ett annat exempel är termer som globalisering, som tidigare betecknat kapitalets sätt att sänka löner genom att förlägga produktionen där arbetskraften är billigast.
 9. ”Vi tror att resultaten ökar sannolikheten för framgång för liknande vaccinkandidater, skriver han och betecknar Biontechs och Pfizers forskning som ett historiskt genombrott.
 10. En relativt stor andel av Iowa–väljarna betecknar sig själva som oberoende.
 11. Merve Emre tycker det är tydligt att det vetenskapliga språket för hur man ska beteckna personligheten förändras, medan ”the personality brokers” använder termer som betyder att vårt ”sanna själv” skulle vara oföränderligt.
 12. När de många östliga hövdingadömena, med deras etniska mix av skandinaver och östslaver, i mitten av 900–talet växte ut till ett territoriellt omfattande välde kom det att betecknas Kievrus efter huvudstaden Kiev.
 13. – Vi håller på och utreder ett mordförsök i Varberg, men för att vara midsommar så får man beteckna det som ganska lugnt.
 14. Det som i kvinnors mun betecknades som ’hysteriskt’ blev i Claes mun både klokt, sansat och intressant.
 15. Ett begrepp som betecknar en social statushöjning av ett område.
 16. Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist och "outsider", han har bland annat kampanjat för gratis högskoleutbildning och framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme.
 17. Buttigieg betecknas som för ung och oerfaren, berättar Dag Blanck.
 18. Libanon har under den senaste veckan skakats av våldsamma demonstrationer i vad som av de protesterande har betecknats som ”vredens vecka”.
 19. Sedan dess har han kallats upp till svenska UD vid mer än ett fyrtiotal tillfällen, något som en person med insyn i kontakterna betecknar som ”anmärkningsvärt ofta”.
 20. Enligt en lag från 2012 betecknas koalan som sårbar i delstaterna New South Wales och Queensland, men inte i South Australia och inte heller i Victoria.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rubricera en synonym till beteckna. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på beteckna