betraktare

Betraktare är synonymt med iakttagare och observatör och kan beskrivas som ”person som betraktar något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av betraktare och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till betraktare

iakttagare, observatör, tittare

Motsatsord till betraktare

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till betraktare.

Vad betyder betraktare?

 1. person som betraktar något

Böjningar av betraktare

 1. betraktare
 2. betraktaren
 3. betraktares
 4. betraktarna
 5. betraktarnas

Exempel på hur ordet betraktare kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet betraktare används i svenska tidningar

 1. Kultur väcker tankar och fyller en med intryck, säger hon och tillägger att kulturen också fungerar som samhällets betraktare, den kommenterar och sätter ord på skeenden och känslor.
 2. Ett enda kan ge ett nytt perspektiv och få betraktaren att tänka om.
 3. Det funkar ganska bra eftersom det mesta av de utställda verken visas på skärm och bygger på att betraktaren använder hörlurar och går in i olika imaginära rum.
 4. Så här 30 år senare är det många betraktare i väst som ser med blandade känslor på utvecklingen.
 5. Som utbytesstudent i Hongkong i dessa tider är jag en absorberad skådespelare och avmätt betraktare på samma gång.
 6. Som objektiv betraktare utan några större klubbsympatier – förutom Djursdala SK i division fem – är jag glad över att slippa de ångestladdade dagarna inför speciella, helt avgörande, matcher som nu.
 7. Den drömlika stilen motverkar sitt eget syfte, jag känner mig mest som en betraktare.
 8. Många av de män jag har mött, som inte har varit utpekade utan betraktare, har mått väldigt dåligt, och känt sig som svikare.
 9. Han tillade att han inte besöker Europa i rollen som "lärare" utan som "betraktare" och att han är där för att göra lärdomar.
 10. Jag vill åstadkomma ett möte mellan mig och betraktare.
 11. En blick frigörs som ser livet ovanifrån, som både deltagare och betraktare i ett, där människornas rörelse utspelas som på en scen.
 12. Till sin hjälp har han bland annat två kurvor från Freedom house och Heritage foundation, som för en yttre betraktare inte alls stärker hans tes eftersom den som visar ekonomisk frihet huvudsakligen följer den som visar politisk.
 13. Från att ha anlänt till lokalen med intentionen att jag som reporter främst ska vara betraktare och en fluga på väggen, är jag snart lika absorberad av kursen som de övriga i rummet.
 14. Den allvetande regissör som vi som betraktare kan identifiera oss med är också samme utbrände Dramatenchef som har feberdrömmar på Sophiahemmet.
 15. Här befinner sig betraktaren både i kontrollrummet och mitt i bilden, rollen som betraktare och betraktad dubbelexponeras och flyter ihop i en sinnrik iscensättning av den bildberoende samtiden.
 16. Man kan inte bara vara en betraktare av historien, man måste kunna uppleva den också, betonar hon.
 17. Som betraktare av denna gigantiska selfie med bortvänt ansikte i djupa skuggor är man ömsom fascinerad, ömsom frustrerad.
 18. – Det intressanta är att om jag låter gubbarna kissa, så kommer många betraktare att läsa bort alla sexuella undertoner i tavlan.
 19. I den sortens samhälle tilldelas konstnären uppgiften att vara ingen särskild alls, en mänsklig betraktare bara.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till betraktare är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är iakttagare en synonym till betraktare. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.