Synonymer till betydelse

Vi känner till 7 synonymer till betydelse. Ordet betydelse är en synonym till innebörd och mening och kan bland annat beskrivas som ”mening, innebörd”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av betydelse samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till betydelse

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet betydelse och kan ofta användas istället.

 1. innebörd
 2. lydelse
 3. mening
 4. poäng
 5. roll
 6. signifikans
 7. vikt

Vad är motsatsen till betydelse?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till betydelse.

Vad betyder betydelse?

 1. mening, innebörd
 2. värde, vikt 
 3. det något betyder; mening, innebörd
 4. värde, vikt, relevans

Hur kan ordet betydelse användas?

Följande exempelmeningar visar hur betydelse kan användas.

 1. "hålla" är ett ord med många olika betydelser
 2. han är en stor man i både bokstavlig och bildlig betydelse
 3. frågan om betygen är av största betydelse för skolan

Hur används ordet betydelse i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet betydelse används i vanlig text.

 1. Tänk vilken liten insats som kan få så stor betydelse för en familj som saknar plattform, inget vet om framtiden och som befinner sig i ett nytt land utan pappa, nätverk eller kontakter… Att se hur lyckliga de blev – finare belöning kan man inte få.
 2. Enligt forskarna Mattias Svahn och Anne Kaun har hans sociala medienärvaro haft en enorm betydelse i kriget.
 3. Efter mötet säger han till Dagens Nyheter att partibeteckning inte har någon betydelse för en ambassadör.
 4. Det spelar ingen roll att västländer skickar stridsvagnar och artilleripjäser, deras betydelse är nämligen grovt överdriven.
 5. Elanvändare som har stor betydelse för liv och hälsa och samhällets funktionalitet ska prioriteras först.
 6. Det är framförallt vid krockar bil mot bil som det har betydelse, säger hon.
 7. Det var också av central betydelse för Socialdemokraternas omsvängning att Sverige och Finland gemensamt sökte medlemskap i Nato.
 8. Hör mer om manifestationens betydelse enligt Jonas Brännberg i klippet.
 9. Ekonomijournalisten Joel Dahlberg berättar kunnigt om en journalist som efter ett tips om ett dödsfall upptäcker allt mer om hur sällskapets betydelse vuxit genom åren.
 10. ” Hon poängterar den kvinnliga erfarenheten och nämner bland annat kvinnors hjärthälsa – jag misstänker att det är en indirekt känga till dem som vill förneka de biologiska könsskillnadernas betydelse.
 11. ”Våra kyrkor har olika traditioner och våra uppfattningar i vissa frågor har skiljt sig, men påve Benedictus XVI haft stor betydelse för närmandet mellan lutheraner och katoliker de senaste 50 åren,”.
 12. ”Våra kyrkor har olika traditioner och våra uppfattningar i vissa frågor har skiljt sig, men påve Benedictus XVI haft stor betydelse för närmandet mellan lutheraner och katoliker de senaste 50 åren,” skriver Martin Modéus.
 13. Att vi i dag tycker att det är mest trevligt med en satanssymbol under granen förklarar Jonas Engman med att den kristna berättelsen har fått mindre betydelse och ersatts av tradition.
 14. Tillskottet kommer få ”avgörande betydelse” för Ukrainas försvar, enligt Zelenskyj.
 15. Jonas Rosén lyfter betydelsen i tuffare tider att arbetsgivare kan ge en tillräcklig garantilön liksom stöd och handledning till nyutexaminerade medarbetare.
 16. Allemansrätten har däremot betydelse på det sättet att den ger en rätt för var och en att leta efter meteoriter på annans mark, så länge fastigheten inte skadas.
 17. Till exempel kan en viss typ av nederbördsmönster i tropikerna vid den här tiden på året ha betydelse för utvecklingen av en Grönlandsblockering, berättar Mattias Lind.
 18. Men KB–labbs språkmodeller har fått en större betydelse för Sverige än bara att skapa möjligheter för kvantitativ forskning i de egna samlingarna.
 19. Även Sam Olyaei på Gartner menar att säkerhetsavdelningens organisation har betydelse i sammanhanget men att det är hanteringen av säkerheten som är avgörande.
 20. Förra helgen var det ett år sedan som covidvarianten omikron klassades som en "variant av särskild betydelse" av WHO.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är innebörd en synonym till betydelse. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på betydelse

Bild till ordet betydelse

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet betydelse.

Bild med texten betydelse