Synonymer till bevisa

Vi känner till 3 synonymer till bevisa. Ordet bevisa är en synonym till belägga och stödja och kan bland annat beskrivas som ”visar sanningen i ett påstående”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av bevisa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till bevisa

 1. belägga
 2. styrka
 3. stödja

Vad är motsatsen till bevisa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till bevisa.

Vad betyder bevisa?

 1. visar sanningen i ett påstående
 2. för sig själv eller annan person göra det uppenbart att något är sant
 3. (matematik) för sig själv eller annan person göra det logiskt uppenbart att något är sant; visa att något helt säkert och utan minsta tvivel är sant

Hur böjs bevisa?

 1. bevisa
 2. bevisad
 3. bevisade
 4. bevisades
 5. bevisar
 6. bevisas
 7. bevisat
 8. bevisats

Hur kan ordet bevisa användas?

Följande exempelmeningar visar hur bevisa kan användas.

 1. forskarna har bevisat att rökning är skadligt

Hur används ordet bevisa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet bevisa används i vanlig text.

 1. Kvinnliga idrottare tvingades paradera nakna framför tre läkare för att bevisa sitt kön.
 2. – Mamma Andersson är en av våra absolut mest framstående konstnärer just nu, även internationellt, vilket bevisas av den här stora utställningen på Louisiana.
 3. – Vi kör lätta låtar för att muntra upp våra medlemmar och stämningen generellt, men min största fråga är om klassisk musik eller BTS–låtar har bevisat sig ha någon påverkan på virusspridningen, säger Kang Hyun–Ku, som driver ett gym i norra Seoul.
 4. Han har bevisat det på ett fantastiskt sätt.
 5. Samtidigt finns det inget som heller bevisar motsatsen.
 6. Men att det finns de som säljer utländska jordgubbar som vore de svenska har han fått bevisat för sig flera gånger.
 7. Då behövs en mindre mängd virus för att göra en person sjuk, men det är inte bevisat än i labbet, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet.
 8. Svenskar måste antingen uppvisa ett negativt test, bevisa att man haft covid–19 eller intyg på att man är fullständigt vaccinerad, både vid inresa och eventuellt för resebolaget vid avresa.
 9. – Vi kunde inte bevisa kopplingen till två konkreta lägenhetsaffärer i hans hus.
 10. Läkemedelsföretaget Pfizer säger i ett uttalande att det är medvetet om de israeliska observationerna, men att kopplingen inte är bevisad.
 11. Vilken omstridd teori ville han bevisa med den?.
 12. Eftersom reaktorkonceptet har flera unika drag konstaterar myndigheten att företaget måste bevisa att reaktorn når en lika hög eller högre säkerhetsnivå som konventionella kärnreaktorer.
 13. – Det är en hypotes Nicholas Wades har – men jag har inte kunnat se att han har bevisat det.
 14. Den som ännu inte vaccinerats ska ändå kunna använda certifikatet för att exempelvis bevisa att man nyligen har blivit testad eller redan har haft covid–19.
 15. – I grunden är det väldigt svårt för oss att bevisa att mäklaren medvetet satt ett för lågt pris, säger Anders Astonsson, kommunikations­ansvarig på FMI.
 16. Kammaråklagare Katarina Kepplerus har förklarat att hon inte anser att sig kunna bevisa vilka personer det är som utfört misshandeln.
 17. Allt fler läkemedel med bevisad effekt mot covid–19.
 18. Han lämnade företaget med 30 000 dokument och mejl på sin dator som bevisade den pågående fiskekorruptionen.
 19. Type1waters produkt är Nanocap – en vattendispenser för laboratoriebruk som rengör vatten på ett bevisat effektivt sätt.
 20. Men tanken är att experimentet ska bevisa att det går att skapa syre i stora mängder på planeten, vilket kan användas vid kommande Marsexpeditioner.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är belägga en synonym till bevisa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på bevisa

Ord som slutar på bevisa