Synonymer till bilateral

Vi känner till en synonym till bilateral. Ordet bilateral är synonymt med tvåsidig och kan bland annat beskrivas som ”med två parter, ömsesidig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av bilateral samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till bilateral

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet bilateral och kan ofta användas istället.

 1. tvåsidig

Vad är motsatsen till bilateral?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till bilateral.

Vad betyder bilateral?

 1. med två parter, ömsesidig
 2. ömsesidig, som innefattar två parter
 3. (anatomi) dubbelsidig

Hur kan ordet bilateral användas?

Följande exempelmeningar visar hur bilateral kan användas.

 1. ett bilateralt avtal

Hur används ordet bilateral i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet bilateral används i vanlig text.

 1. Samtidigt uteslöt hon inte att det blir en bilateral lösning mellan Danmark och ”ett annat land”.
 2. Regeringens bilaterala överenskommelse om vapenvila omfattar bland annat vänstergerillan ELN, grupperna Second Marquetalia och Estado Mayor Central som utgörs av Farc–dissidenter och knarkgänget AGC.
 3. Mötet hölls i huvudstaden Chisinau och gällde även ytterligare bilaterala frågor.
 4. Det bilaterala mötet mellan presidenterna Joe Biden och Xi Jinping på turistön Bali varade över tre timmar och därefter höll Joe Biden en egen presskonferens.
 5. – Vi måste hitta rätt riktning för den bilaterala relationen framöver.
 6. Sverige skulle kunna kontakta regeringar rörande bilateralt bistånd för familjeplanering, om landet själv startat program, en viktig förutsättning.
 7. Ulf Kristersson gör sitt första bilaterala utlandsbesök som statsminister på inbjudan av Sanna Marin.
 8. President Erdogan svarade ”det ska bli ett nöje att välkomna Kristersson i Ankara” och att Turkiet ”är redo att främja de bilaterala relationerna med den svenska regeringen på alla områden”.
 9. Det är enligt ryska UD omöjligt att diskutera bilaterala relationer – en kärnpunkt i fredsfördraget – med ett "land som intagit en öppet fientlig position".
 10. Statsministern träffar på tisdag premiärminister Boris Johnson i ett bilateralt möte om samarbetet mellan Sverige och Storbritannien.
 11. I måndags hölls ett bilateralt möte mellan amerikanska och ryska representanter i Genève och i går hölls överläggningar mellan försvarsalliansen Nato och Ryssland i Bryssel.
 12. Länder delar virusstammar genom bilaterala överenskommelser, ett komplicerat arbete där vissa länder är mer privilegierade.
 13. De bilaterala samtalen, och flera toppmöten med Sydkoreas ledning, har trots det väckt en strimma hopp om att fred på Koreahalvön och nedrustning är möjlig.
 14. Det slöts en rad bilaterala avtal med länder i Sydostasien, där Japan i princip beställde arbetskraft från fattigare grannländer.
 15. Man upphävde eller avslutade även tre bilaterala avtal med Hongkong.
 16. – USA har inte varit något land som de nordiska högerradikala partierna byggt bilaterala kontakter med, förutom det norska FRP (Fremskrittspartiet) som haft kontakter med republikanerna sedan tidigare.
 17. "Vi ser att internationella samarbeten, både med Europol och bilateralt, verkligen ger effekt för både tull och polis", säger Damberg, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).
 18. Donald Trumps handelspolitik har på grund av sin bilaterala natur inte haft så stora skadeverkningar på det globala handelsutbytet.
 19. Ann Linde hävdar att Sverige löpande tar upp frågor om mänskliga rättigheter, som ”religions– och övertygelsefriheten” i Xinjiang, genom EU samt bilateralt i möten med kinesiska företrädare.
 20. Damberg ska nu ha bilaterala möten med företrädare för byggbranschen och om några veckor ha ett nytt runda bordssamtal.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tvåsidig en synonym till bilateral. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet bilateral

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet bilateral.

Bild med texten bilateral