Synonymer till bilda

Vi känner till 14 synonymer till bilda. Ordet bilda är en synonym till etablera och forma och kan bland annat beskrivas som ”skapar, grundar; utgör”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av bilda samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till bilda

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet bilda och kan ofta användas istället.

 1. alstra
 2. dana
 3. etablera
 4. forma
 5. grunda
 6. inlära
 7. instifta
 8. konstruera
 9. lära
 10. skapa
 11. stifta
 12. upprätta
 13. uppstå
 14. utbilda

Vilka ord betyder nästan samma sak som bilda?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till bilda. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. tillverka
 2. grundlägga
 3. inrätta
 4. utforma
 5. stadfästa
 6. utveckla
 7. designa
 8. inöva

Vad är motsatsen till bilda?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till bilda.

Vad betyder bilda?

 1. skapar, grundar; utgör
 2. skapa; utgöra; vara delarna i
 3. skapa i fråga om att organisera exempelvis organisationer eller sammanslutningar
 4. ingjuta kunskap; undervisa någon med fokus på faktisk kunskap, jämför med utbilda

Hur kan ordet bilda användas?

Följande exempelmeningar visar hur bilda kan användas.

 1. det är ganska svårt att bilda ett nytt parti
 2. hon ville bilda sig en egen uppfattning om läget
 3. floden bildar gräns mellan länderna

Hur används ordet bilda i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet bilda används i vanlig text.

 1. Och misstänker vi att ändamålet är att bilda fraktioner är det inte rätt grund för att bli medlem, säger Tobias Baudin till TT.
 2. Ryska volontärskåren beskrivs av den undersökande journalistgruppen Bellingcat som ”en grupp som bildades förra året och som främst består av anti–Putin, anti–Kreml, ryska högerextrema i Ukraina”, rapporterar BBC.
 3. För femton år sedan bildades republiken Nepal efter ett inbördeskrig som blev slutet för monarkin.
 4. Samma dag som Tyskland gav med sig om stridsvagnarna gick Ukrainas biträdande utrikesminister Andrij Melnyk ut och uppmanade Ukrainas allierade att bilda en "stridsflygskoalition".
 5. Samma dag som Tyskland gav med sig om stridsvagnarna gick Ukrainas biträdande utrikesminister Andrij Melnyk ut och uppmanade Ukrainas allierade att bilda en ”stridsflygskoalition”.
 6. Edgeland bildades 1993 i Oviken, och spelar klassisk hårdrock utan krusiduller.
 7. Det är Soltak, som är ett gemensamt bolag som bildats av de fyra kommunerna Stenungsund, Tjörn, Lilla Edet och Kungälv.
 8. Efter valet i november bildade S regering med mittenpartiet Moderaterne och liberala Venstre, men i avtalet partierna emellan nämns inte Rwanda som ett land för att asylcenter.
 9. ”Vi lämnade in Nato–ansökan tillsammans, vi kommer också att slutföra processen tillsammans”, sa Haavisto bland annat och påpekade att Sverige och Finland tillsammans bildar en militär strategisk enhet.
 10. Fokuset på energi som räddningen för klimatet avspeglas även i att regeringen lagt ner miljödepartementet och bildat ett nytt departement där miljö och klimat samordnas med närings– och energipolitiken, något som väckt kritik från flera håll.
 11. Fisket av kammusslor i japanska Sarufutsu ger årligen upphov till mer än 36 ton avfall i form av skal, som bildar illaluktande högar.
 12. Men för att hitta planeter som liknar jorden med vår atmosfär måste vi kunna analysera dem och det kommer James Webb kunna göra, säger Anders Johansen, professor i astrofysik vid Lunds universitet, som forskar om hur planeter bildas.
 13. Nu har forskare upptäckt en kvasikristall i en sanddyn i Nebraska vilket kan ändra synen på hur dessa material kan bildas.
 14. Nu har han gripits i Rumänien, anklagad för våldtäkt, trafficking och att ha bildat en kriminell organisation tillsammans med sin bror.
 15. En cyklonbomb har bildats nära Stora sjöarna (The Great Lakes), uppger meterologer.
 16. Rådet bildades för att hantera frågeställningar och problem rörande exempelvis hat och hot, utnyttjande av barn och självmord på plattformen.
 17. Det är de två maktpartierna Socialdemokratiet och Venstre som riskerar mest genom att bilda regering tillsammans, säger statsvetarprofessorn.
 18. Medan vandrande lågtryck bildas, lever och dör på omkring en vecka kan en blockering ge kallare eller varmare väder under en lite längre tid, säger Erik Höjgård–Olsen.
 19. Omedelbart efter valet började Magdalena Andersson gaslighta journalister om att idén om att hon skulle bildat regering baserat på V och C tillsammans, det fanns bara i våra tossiga små reporterhuvuden.
 20. Läkarna förklarar för mig att testiklarna bildas uppe i huvudet och vandrar ned genom kroppen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är etablera en synonym till bilda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet bilda

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet bilda.

Bild med texten bilda