Synonymer till biverkan

Vi känner till en synonym till biverkan. Ordet biverkan är synonymt med biverkning och kan beskrivas som ”(medicin) oönskad effekt, exempelvis av läkemedel”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av biverkan samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till biverkan

 1. biverkning

Vad är motsatsen till biverkan?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till biverkan.

Vad betyder biverkan?

 1. (medicin) oönskad effekt, exempelvis av läkemedel

Hur kan ordet biverkan användas?

Det saknas exempel på hur biverkan kan användas.

Hur används ordet biverkan i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet biverkan används i vanlig text.

 1. Barn har fått skador och drabbats av allvarliga biverkningar i transvården.
 2. Reportaget Transbarnen som publicerades i november avslöjade att minst tretton minderåriga fått allvarliga biverkningar och skador av hormonbehandlingar.
 3. I skidskyttelandslaget – som i helgen fortsätter världscupen i tyska Oberhof – har Sebastian Samuelsson berättat att han avvaktar med vaccindos tre till efter OS av rädsla för biverkningar.
 4. Men skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson räds biverkningar – och väntar till efter OS i Peking.
 5. – Om sjukvården eller en privatperson misstänker biverkningar så kan detta rapporteras in via ett digitalt formulär till Läkemedelsverket.
 6. För det första är de redan godkända och används i dag så man vet mycket om biverkningar.
 7. Nätläkaren följer inte upp effekt och eventuella biverkningar av den fortsatta behandlingen, och det leder inte till patientsäker vård säger psykiatern Mats Ek till DN.
 8. – Vi såg ingen större skillnad i biverkningar mellan de olika grupperna, förutom att de som behandlades med vaccin upplevde mer ömhet än placebogruppen, säger Fröbert.
 9. Både Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA följer utvecklingen, men kan i dagsläget inte säga om det rör sig om en biverkan eller inte.
 10. Övergående feber och andra milda biverkningar efter covidvaccinet har liknats vid ett kvitto på att immunförsvaret verkligen reagerar.
 11. Till exempel har det hänt att patienter fått sexdubbel dos utan att det medfört några allvarliga biverkningar.
 12. Enligt CDC visar statistik från rapporteringssystemet för vaccinbiverkningar VERS, dit enskilda personer själva kan rapportera misstänkta biverkningar, på fler fall än vanligt hos personer mellan 16 och 24 år.
 13. I förhören har det också framkommit att Bolsonaro använt en halv miljard kronor på att massproducera malariamedicinen klorokin, som kan ge allvarliga biverkningar.
 14. För alla vacciner som godkänns för användning i Sverige har nyttan bedömts vara betydligt större än risken för allvarliga biverkningar.
 15. Han menar att barn inte drabbas av covid–19 på samma sätt som vuxna, och att man måste beakta eventuella biverkningar innan man förordar allmän vaccination av barn.
 16. Allvarliga biverkningar kan komma långt senare och det kan krävas ett mycket större underlag för att vissa biverkningar ska uppenbaras.
 17. – De första doserna levererades i mars då det var mycket snack om risken för biverkningar och många länder hade precis stoppat eller pausat användningen av Astras vaccin, säger han till TT.
 18. Det är klassiska biverkningar, men det kan variera hur hög grad av dem man får.
 19. Av de vaccin som nått marknaden utmärker sig Astra Zenecas genom att fler som har rapporterat in misstänkta biverkningar än för de andra vaccinen.
 20. – Nyttan bedöms överväga risken för biverkningar.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är biverkning en synonym till biverkan. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet biverkan

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet biverkan.

Bild med texten biverkan