Synonymer till biverkning

Vi känner till en synonym till biverkning. Ordet biverkning är synonymt med biverkan och kan bland annat beskrivas som ”följd  som inte är avsedd”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av biverkning samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till biverkning

 1. biverkan

Vad är motsatsen till biverkning?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till biverkning.

Vad betyder biverkning?

 1. följd  som inte är avsedd
 2. (medicin) oönskad effekt, exempelvis av läkemedel

Hur böjs biverkning?

 1. biverkning
 2. biverkningar
 3. biverkningarna
 4. biverkningarnas
 5. biverkningars
 6. biverkningen
 7. biverkningens
 8. biverknings

Hur kan ordet biverkning användas?

Följande exempelmeningar visar hur biverkning kan användas.

 1. medicinen hade obehagliga biverkningar

Hur används ordet biverkning i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet biverkning används i vanlig text.

 1. Nätläkaren följer inte upp effekt och eventuella biverkningar av den fortsatta behandlingen, och det leder inte till patientsäker vård säger psykiatern Mats Ek till DN.
 2. – Vi såg ingen större skillnad i biverkningar mellan de olika grupperna, förutom att de som behandlades med vaccin upplevde mer ömhet än placebogruppen, säger Fröbert.
 3. En övervägande majoritet av rapporterna har bedömts som ”icke–allvarliga” misstänkta biverkningar.
 4. Övergående feber och andra milda biverkningar efter covidvaccinet har liknats vid ett kvitto på att immunförsvaret verkligen reagerar.
 5. Till exempel har det hänt att patienter fått sexdubbel dos utan att det medfört några allvarliga biverkningar.
 6. Enligt CDC visar statistik från rapporteringssystemet för vaccinbiverkningar VERS, dit enskilda personer själva kan rapportera misstänkta biverkningar, på fler fall än vanligt hos personer mellan 16 och 24 år.
 7. I förhören har det också framkommit att Bolsonaro använt en halv miljard kronor på att massproducera malariamedicinen klorokin, som kan ge allvarliga biverkningar.
 8. För alla vacciner som godkänns för användning i Sverige har nyttan bedömts vara betydligt större än risken för allvarliga biverkningar.
 9. Han menar att barn inte drabbas av covid–19 på samma sätt som vuxna, och att man måste beakta eventuella biverkningar innan man förordar allmän vaccination av barn.
 10. Allvarliga biverkningar kan komma långt senare och det kan krävas ett mycket större underlag för att vissa biverkningar ska uppenbaras.
 11. – De första doserna levererades i mars då det var mycket snack om risken för biverkningar och många länder hade precis stoppat eller pausat användningen av Astras vaccin, säger han till TT.
 12. Det är klassiska biverkningar, men det kan variera hur hög grad av dem man får.
 13. Av de vaccin som nått marknaden utmärker sig Astra Zenecas genom att fler som har rapporterat in misstänkta biverkningar än för de andra vaccinen.
 14. – Nyttan bedöms överväga risken för biverkningar.
 15. Oro över eventuella biverkningar finns, säger han, och det kommer från en rädsla att det har tagits genvägar i godkännandet av vaccinet.
 16. Det europeiska förfarandet har bland annat fördelen att det ger EU möjlighet att utkräva ansvar av Pfizer/Biontech om allvarliga biverkningar skulle visa sig då vaccinationerna kommit igång.
 17. Några år senare fick han en kroppslig biverkning av behandlingen i form av hudinfektioner.
 18. Kända biverkningar från vaccinet är illamående, huvudvärk och feber – vanliga symtom vid intag av vaccin.
 19. Moncef Slaoui säger att vaccinen från Pfizer och Moderna inte har visat på några allvarliga biverkningar under testerna.
 20. På onsdagen skruvades effektiviteten upp ytterligare, till 95 procent, och Pfizers vd Albert Bourla berättade att man inte sett några allvarliga biverkningar i testerna.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är biverkan en synonym till biverkning. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?