Synonymer till blåbrun

Ordet blåbrun finns med på Språkrådets nyordslista 2014 och förklaras då så här: ”färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av blåbrun samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till blåbrun

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till blåbrun.

Vad är motsatsen till blåbrun?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till blåbrun.

Vad betyder blåbrun?

 1. politiskt samarbete mellan högerpartier och främlingsfientliga partier
 2. färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier

Hur böjs blåbrun?

 1. blåbrun
 2. blåbruna
 3. blåbrunt

Hur kan ordet blåbrun användas?

Det saknas exempel på hur blåbrun kan användas.

Hur används ordet blåbrun i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet blåbrun används i vanlig text.

 1. ”Jag har inget problem med att det uppstår ett tryck på människor som inte är en del av Sverige”, säger han i Dagens Nyheter när han får beskriva vilka förhoppningar han har på det nya blåbruna samarbetat som han nu bjuds in i.
 2. – Men vi kommer ju aldrig aldrig rösta för ett blåbrunt förslag och heller inte genom vårt agerande göra så att deras punkter går igenom, säger Höj Larsen.
 3. Partiet ser det uppenbarligen som ett sätt att profilera sig i den blåbruna sörja som numera är högerkanten, där det är svårt att skilja det ena partiets utspel från det andras när det gäller migration och tuffare tag.
 4. Med Ebba Busch–Thor, som inte skyr några medel vad det gäller att flörta så långt åt höger det går, ser vi nu hur ett blåbrunt block tar form i svensk politik.
 5. Han menade att ett nytt "blåbrunt" politiskt block växer fram.
 6. Jag kan ibland helt leva i det och inte bry mej om dom blåbruna moln som tornar upp sej i det massmediala.
 7. Stefan Löfven vill dels kunna kritisera Ulf Kristersson för att leda en blåbrun regering om denne blir statsminister med passivt stöd av SD.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?