Synonymer till blåljuspersonal

Vi känner till 4 synonymer till blåljuspersonal. Ordet blåljuspersonal är en synonym till polis och ambulansförare

Ordet blåljuspersonal finns med på Språkrådets nyordslista 2016 och förklaras då så här: ”anställda som arbetar med akuta insatser inom polis, sjukvård och brandkår”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av blåljuspersonal samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till blåljuspersonal

 1. ambulansförare
 2. ambulanssjukvårdare
 3. brandman
 4. polis

Vad är motsatsen till blåljuspersonal?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till blåljuspersonal.

Vad betyder blåljuspersonal?

 1. anställda som arbetar med akuta insatser inom polis, sjukvård och brandkår

Hur kan ordet blåljuspersonal användas?

Det saknas exempel på hur blåljuspersonal kan användas.

Hur används ordet blåljuspersonal i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet blåljuspersonal används i vanlig text.

 1. ● Skärpta villkor kring hot och våld mot blåljuspersonal på arenor.
 2. – Att angripa blåljuspersonal och förbipasserande med livsfarligt våld har inget med yttrandefrihet att göra.
 3. Uppkopplad blåljuspersonal kan göra skillnad snabbare om kapaciteten i deras skiva kan garanteras oberoende av hur mycket trafik det är i nätet i övrigt.
 4. En av dem kunde självmant ta sig ut ur lägenheten, medan den andra behövde räddas ur bostaden av blåljuspersonal.
 5. Vid tolvslaget på nyårsnatten infördes den nya brottsrubriceringen blåljussabotage, som riktar sig mot den som angriper eller på annat sätt stör blåljuspersonalens arbete.
 6. Polisförbundets vice ordförande, Tomas Stjernfeldt, menar att beskjutningen är allvarlig, dels för att raketerna kan orsaka allvarliga personskador, men också för att den leder till förseningar i polisens och blåljuspersonalens insatser.
 7. Räddningstjänsten fick rycka ut till flera bilbränder och i samband med släckningsarbetet besköts blåljuspersonal med smällare och raketer.
 8. När blåljuspersonal angrips så är det de boende i de socialt belastade områdena som förvägras tillgång till grundläggande samhällsfunktioner.
 9. – Om de är på utryckning så bötfäller vi dem inte, men det finns exempelvis en hel del blåljuspersonal som felparkerar på lunchen.
 10. I utbildningen, som liknar den som ordningspoliserna i Stockholm får, övar ordningsvakterna bland annat på hur olika terrorsituationer kan se ut, hur man bäst spärrar av områden och hur samarbetet med blåljuspersonal ska utformas.
 11. – Vi gör en ändring i trafikförordningen som undantar blåljuspersonal, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.
 12. Under den tiden har han märkt av en attitydförändring gentemot blåljuspersonal.
 13. Men man behöver ändå göra straffskärpningar när det gäller attacker mot blåljuspersonal, så vi kommer förstås att jobba vidare med de förslagen.
 14. De två händelserna inträffade samma dag som Morgan Johansson presenterade resultaten av ett delbetänkande om bland annat hårdare straff för personer som ger sig på blåljuspersonal.
 15. Straffen för angrepp – hot eller våld – mot blåljuspersonal ska skärpas.
 16. Man bryr sig om blåljuspersonalen och accepterar inte hot och våld mot oss.
 17. Tre förslag för att stärka det rättsliga skyddet för blåljuspersonal och andra så kallade "samhällsnyttiga personer" lämnades av utredaren Anders Perklev till justitieminister Morgan Johansson (S) på onsdagen.
 18. Stenkastning, hot, våld och skadegörelse har varit ett stort problem för blåljuspersonal – polis, ambulans och räddningstjänst – de senaste åren, särskilt i landets utsatta områden.
 19. – Det handlar om att man med våld eller hot eller skadar egendom, eller på annat sätt hindrar att blåljuspersonal kommer fram, säger han.
 20. Nu kommer alltså förslag på hur skyddet för blåljuspersonal och andra utsatta yrkesgrupper ska kunna bli bättre.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är polis en synonym till blåljuspersonal. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet blåljuspersonal

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet blåljuspersonal.

Bild med texten blåljuspersonal