Synonymer till BNP

Vi känner till en synonym till BNP. Ordet BNP är synonymt med bruttonationalprodukt.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av BNP samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till BNP

 1. bruttonationalprodukt

Vad är motsatsen till BNP?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till BNP.

Vad betyder BNP?

 1. bruttonationalprodukt

Hur kan ordet BNP användas?

Det saknas exempel på hur BNP kan användas.

Hur används ordet BNP i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet BNP används i vanlig text.

 1. Den står för ungefär hälften av Macaos BNP och var femte invånare arbetar inom den.
 2. Sveriges riksdag förband sig dessutom redan innan Natomedlemskapet att kraftigt höja försvarsbudgeten för att Sverige ska närma sig målet på två procent av BNP.
 3. Dessutom var själva obligationsportföljen man hade betydligt mindre, på cirka 25 procent av BNP.
 4. Mikael Damberg skriver att satsningen på försvaret är den största sedan andra världskriget och upprepar i debattartikeln beskedet från tidigare i år att anslagen till det militära försvaret ska nå 2 procent av BNP så snart det är praktiskt möjligt.
 5. Där påpekas dock att Natomedlemmar har som mål att ha en försvarsbudget på minst två procent av BNP, vilket för Finlands del innebär ungefär som i dag.
 6. BNP per person låg år 2020 på 1 189 dollar, att jämföra med Sveriges siffra som samma år var 52  274 dollar.
 7. Samtidigt har det utkristalliserats en bred majoritet i riksdagen för att höja försvarsanslagen till 2 procent av BNP.
 8. Med en valutareserv på 630 miljarder dollar, och en statsskuld som motsvarar 20–30 procent av BNP ansågs landets finanser vara urstarka.
 9. På fredagen utlovade regeringen höjda försvarsanslag till två procent av BNP.
 10. Regeringen föreslår att försvarets budget utökas till två procent av landets BNP, men vill inte precisera när höjningen kan vara genomförd.
 11. Detta eftersom 40 procents av Rysslands BNP kommer från olje– och gasexport, pengar som går rakt in i Putins krigskassa.
 12. Sverige har gjort en snabb återhämtning men vi har också haft ett mindre fall i BNP, säger han.
 13. BNP för i år väntas öka med 3,5 procent men sedan dämpas tillväxten när resursläget normaliseras och arbetslösheten planar ut på strax över sju procent.
 14. Teknikföretagen räknar med att Sveriges BNP kommer växa med 4,3 procent i år och med 3,4 procent 2022.
 15. I mätningen räknar de tillfrågade nu med att BNP ökar 3,5 procent på ett år, jämfört med 3,7 procent i förra mätningen.
 16. Enligt rapporten skulle en tioprocentig ökning av bidragen till open source–projekt generera ytterligare 0,4 procent – 0,6 procent årligen till BNP och leda till 600 nya tech–startups i regionen.
 17. Fransk BNP växte med 0,9 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före, enligt preliminär officiell statistik.
 18. Coronapandemin har slagit hårt mot den grekiska ekonomin, eftersom turismen brukar stå för över 20 procent av BNP och var femte jobb.
 19. Coronapandemin har slagit hårt mot ekonomin, eftersom turismen brukar stå för omkring 20 procent av BNP och var femte jobb.
 20. Ojämlikhet, utsliten vård, ojämlika skolor – allt det har förvärrats men det BNP visar är vilken kraft det ligger i ett samhälle som använder offentliga sektorn som en motor i ekonomin.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bruttonationalprodukt en synonym till BNP. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord intill i ordlistan

Bild till ordet BNP

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet BNP.

Bild med texten BNP