Synonymer till bonde

Vi känner till 7 synonymer till bonde. Ordet bonde är en synonym till farmare och jordbrukare och kan bland annat beskrivas som ”person som odlar jorden, jordbrukare, lantbrukare”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av bonde samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till bonde

 1. bonne
 2. farmare
 3. hemmansägare
 4. jordbrukare
 5. lantbrukare
 6. lantis
 7. lantman

Vad är motsatsen till bonde?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till bonde.

Vad betyder bonde?

 1. person som odlar jorden, jordbrukare, lantbrukare
 2. den svagaste pjäsen i schack
 3. lantarbetare som äger egen bondgård
 4. (schack) en schackpjäs, vilken vardera spelaren har åtta stycken av i spelets början

Hur kan ordet bonde användas?

Det saknas exempel på hur bonde kan användas.

Hur används ordet bonde i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet bonde används i vanlig text.

 1. Jag hade lika gärna kunnat vara i Afrika och levt som en bonde, säger Ken Ring.
 2. Bidraget ska betalas ut under tre månaders tid, då tanken är att de ukrainska flyktingarna under tiden ska hinna hitta ett jobb, och på så vis därefter själva kunna betala för sitt eget bonde.
 3. Glada ukrainska bönder hyllar den sovjetiske ledaren Lenin.
 4. Det retade upp både bönder och adel.
 5. Han beskriver en splittrad och delvis paradoxal bild av den stora ukrainska utvand­ringen till Kanada som från början mest bestod av fattiga bönder och analfabeter.
 6. Min nya Vinčadiet är i stället baserad på maten hos Europas första bönder.
 7. Hon är så långt ifrån den traditionella bilden av en kinesisk bonde som man kan komma.
 8. Nu samarbetar hon med svenska bönder, odlar mycket själv och har många av stans bästa kockar som stammisar.
 9. Men att en vara är dyr är också bra eftersom bönderna behöver få betalt för de produkter man producerar med mervärden, säger Anna Richert.
 10. Det finns miljarder till omställningen av jordbruket där all fossilbaserad gödsel ersätts med naturlig och där bönder får betalt för att öka kollagret i marken.
 11. Den begränsade yttrandefriheten för kambodjanska bönder under Pol Pot eller kinesiska intellektuella under kulturrevolutionen lämnade honom mer likgiltig.
 12. Och tror ni bönderna som odlar havren får bättre betalt? Nä, pengarna hamnar i fickorna på Black­stones riskkapitalister och pamparna i det kinesiska kommunistpartiet.
 13. Här fanns bönder, drängar, pigor, arbetare, sjömän och alla möjliga människor som inte hade mycket gemensamt förutom att de betraktades som politiskt mindervärdiga undersåtar.
 14. Det var allt ifrån yrkesgrupper som lärare, läkare och bönder, till Facebookgrupper med husdjursägare eller bröllopsklänningsälskare, förklarar han.
 15. Om jag var tvungen att återfödas som bonde eller renskötare på 1600–talet är det ganska enkelt vad jag skulle ha valt.
 16. Huset ägs av en bonde som hyr ut sina hus och torp i trakten.
 17. När fattiga bönder har förlorat sina inkomster under pandemin har det varit vanligt att deras söner får gå med i en milisgrupp för att få in pengar.
 18. – När våra arrangemang genomförs hos en bonde ute på vischan så är det en offentlig tillställning, vi är på privat mark och menar att det inte är en offentlig tillställning.
 19. – Vi röstade nej eftersom det i förslaget sätts olika tak på utbetalningar av jordbruksstödet som kommer att drabba svenska bönder särskilt hårt, säger Peter Lundgren, EU–parlamentariker för SD.
 20. Vi ser att när man pratar med företag eller bönder så utgör höga transportkostnader ett av de stora hindren, något som vi försöker ta oss förbi i studien.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är farmare en synonym till bonde. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet bonde

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet bonde.

Bild med texten bonde