brexit

Ordet brexit finns med på Språkrådets nyordslista 2013 och förklaras då så här: ”Storbritanniens eventuella utträde ur EU”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av brexit och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till brexit

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till brexit.

Motsatsord till brexit

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till brexit.

Vad betyder brexit?

 1. ett namn för Storbritanniens utträde ur EU
 2. Storbritanniens eventuella utträde ur EU

Böjningar av brexit

 1. brexit

Exempel på hur ordet brexit kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet brexit används i svenska tidningar

 1. Han associerades med den hårda brexitagendan och ansågs förespråka en hård brexit i januari om man inte lyckades nå en överenskommelse med EU.
 2. Malin Broman har alltid kunnat leva på musiken, men beskriver en tuff frilanstillvaro i London, sårbar långt före brexit och covid–19.
 3. Stats– och regeringscheferna avslutar sitt toppmöte under fredagen med samtal om den inre marknaden, industripolitik och brexit.
 4. Det är en del av förklaringen till de rörelser som ledde till Trump och brexit bland annat.
 5. I och med Donald Trumps presidentskap, brexit och den nationalistiska vågen som sveper fram globalt, beskrivs denna fas som en populistisk reaktion på nyliberalismens uppluckrande av den socialdemokratiska regimen.
 6. För Boris Johnson är detta ett mardrömsperspektiv som leder till att den brexit han önskar sig aldrig fullbordas.
 7. Är brexit ett argument för dem som förespråkar ett svenskt medlemskap i Nato?.
 8. ”Det skulle förstöra poängen med brexit”, konstaterade utrikesminister Dominic Raab i BBC.
 9. För det skotska parlamentet röstade nyligen ja till att låta flaggan sitta kvar även efter brexit, och försteminister Nicola Sturgeon vill ha en ny självständighetsomröstning innan året är slut.
 10. – Yttersta risken är en hård brexit, den kan vi inte räkna bort, säger Stellinger.
 11. Verhofstadt påminde om att omröstningen inte gäller ja eller nej till brittiska utträdet, utan ett val om en ordnad brexit eller en kaosartad.
 12. Kritikerna menar att John Bercows tolkning av parlamentets regler gynnade oppositionen och de som är mot brexit.
 13. – Det handlade om brexit, Trump och sociala medier som gör oss vansinniga.
 14. Själva brexit sker sedan den 31 januari, klockan 23 på kvällen i Storbritannien – det vill säga midnatt i Sverige.
 15. Faktorer som bromsade turismen i fjol var enligt UNWTO osäkerheten kring brexit, konkursen för den brittiska researrangören Thomas Cook samt geopolitiska problem och social oro på flera håll.
 16. Hon tillägger att risken för en hård brexit har minskat och att det mesta pekar mot ett ordnat utträde ur EU den 31 januari för Storbritannien, medan konflikten mellan Iran och USA riskerar att få stor effekt på marknaden.
 17. De avtalen upphör att gälla kommande årsskifte när övergångsperioden för brexit går ut.
 18. Handelskriget mellan USA och Kina, brexit, valet i USA, situationen i Mellanöstern och läget i Indien och Pakistan är bara några.
 19. En fråga skulle komma att överskugga alla andra under hennes tid som regeringschef – frågan om brexit.
 20. Vad händer om parterna inte är överens då? Blir det en så kallad hård brexit – alltså att parterna separerar utan ett nytt handelsavtal?.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till brexit är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.