bricka

Bricka är synonymt med märke och kan bland annat beskrivas som ”en sorts skiva att bära mat m.m. på vid servering”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av bricka och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till bricka

märke

Motsatsord till bricka

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till bricka.

Vad betyder bricka?

 1. en sorts skiva att bära mat m.m. på vid servering
 2. liten skiva av metall som används när man skruvar fast något (ofta mellan skruven och muttern)
 3. (köksredskap) en slags skiva som används för att bära saker
 4. (förbandsteknik) en hålförsedd platta som vanligtvis används för att fördela belastningen i ett skruvförband
 5. tjänstetecken
 6. pjäs (i ett spel)

Böjningar av bricka

 1. bricka
 2. brickan
 3. brickans
 4. brickas
 5. brickor
 6. brickorna
 7. brickornas
 8. brickors

Exempel på hur ordet bricka kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet bricka används i svenska tidningar

 1. Britta Wennbergs namn står på en liten bricka på locket till en askgrav, som hon så småningom kommer att dela med tjugo andra.
 2. – Hej, här är din beställning, var god tag den från brickan, jag lämnar dig automatiskt om 20 sekunder.
 3. På samma sätt som frun tar på sig skulden när hon blir slagen efter att ha tappat brickan i golvet, tänkte de inom församlingen som blev utestängda eller fick en örfil att det var deras fel, menar Peter Gembäck.
 4. En ugnsbakad rotselleri föll från brickan som servitören balanserade i ena handen och landade på professor Dan Larhammars rygg.
 5. En talesperson för släkten menar att pojken används som en bricka i ett spel i vad han kallar för en maktkamp mellan flera olika myndigheter och släkten som har sin utgångspunkt i Hammarkullen.
 6. –Kan jag få passera? frågade jag den tyska funktionären som var stationerad för att ingen skulle råka knuffa till brickorna och riva muren i förväg.
 7. ”Kurderna har inga andra vänner än bergen” är ett lakoniskt talesätt som avspeglar att kurderna – klämda mellan fyra nationalstatsprojekt i Turkiet, Syrien, Irak och Iran – ofta utgjort en bricka i stormakternas spel.
 8. Bilderna, som visar mannen i polisskjorta, bricka och batong, delades i en grupp av hemsidans medlemmar med ett särskilt intresse för uniformer.
 9. Och det är inte första gången som de har utnyttjats som en bricka i ett spel mellan olika makter, säger Karlsson.
 10. Våra barn köpte färsk frukt och la upp på en bricka så mormor och personalen kunde plocka av det.
 11. Dessutom drar jag bricka åtta.
 12. Att man bara är en bricka i spelet.
 13. Huruvida tågtunneln lever upp till sina syften eller inte är såklart brickor i spelet, men knappast avgörande för den breda allmänheten.
 14. Hon blippar vant sin bricka vid varje kodlås och berättar om hur skönt det var att vinna Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare för sin bok om Trollhättandådet.
 15. Så hon tar upp bajset med en servett, och lägger det på brickan sen vill hon att någon annan ska ta bort det.
 16. Smältande mör fläsksida och härligt klibbiga ribs läggs upp direkt på brickan, sedan får man själv bygga ihop sin macka med pickles, syrad rödlök och de tillbehör man önskar.
 17. Kan nu användas som en bricka i Aubameyang–affären.
 18. Kapable 8 Sauron Pil drog Svarte Petter i spårlottningen då han fick bricka åtta i detta klass två försök över kort distans.
 19. Puljizovic blir en viktig bricka för OV som kämpar för att undvika direktnedlyttning.
 20. Men frågan har blivit en bricka i spelet om nästa budget.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till bricka är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är märke en synonym till bricka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.