Synonymer till briljant

Vi känner till 18 synonymer till briljant. Ordet briljant är en synonym till fantastisk och fantastiskt och kan bland annat beskrivas som ”lysande, utmärkt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av briljant samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till briljant

 1. fantastisk
 2. fantastiskt
 3. fiffig
 4. förträfflig
 5. genial
 6. härlig
 7. intellektuell
 8. kunnig
 9. lysande
 10. skärpt
 11. smart
 12. snille
 13. snillrik
 14. storartad
 15. strålande
 16. superb
 17. toppen
 18. utmärkt

Vilka ord betyder nästan samma sak som briljant?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till briljant. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. utomordentlig
 2. underbar
 3. storslagen
 4. suverän
 5. sinnrik
 6. ypperlig
 7. majestätisk
 8. genialisk
 9. bildad
 10. kanon
 11. vidunderlig
 12. skitbra
 13. snitsig

Vad är motsatsen till briljant?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till briljant.

Vad betyder briljant?

 1. lysande, utmärkt
 2. diamant som slipats på ett speciellt sätt
 3. ädelsten med briljantslipning; sten (ofta diamant) som slipats med fasetter på både över- och undersidan så att stenen har en form av två avtrubbade pyramider med grundytorna ställda mot varandra
 4. mycket bra eller skicklig (om person)

Hur böjs briljant?

 1. briljant
 2. briljanta
 3. briljantare
 4. briljantast
 5. briljantaste
 6. briljante
 7. briljanten
 8. briljantens
 9. briljanter
 10. briljanterna
 11. briljanternas
 12. briljanters
 13. briljants

Hur kan ordet briljant användas?

Följande exempelmeningar visar hur briljant kan användas.

 1. en briljant analys

Hur används ordet briljant i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet briljant används i vanlig text.

 1. En film som inte bör missas på 2021 års upplaga av Panorámica är långfilmen ”El Perro que no calla” av den briljanta argentinska regissören Ana Katz, vars prisbelönta filmer har hyllats på Sundance Festival och Karlovy Vary Film Festival.
 2. Den australiensiska insatsledaren sa under en presskonferens att en av de briljanta sakerna med insatsen var att användare aldrig uppfattade att det handlade om en fälla, och därför skrev öppet helt utan kodord eller vanliga försiktighetsprinciper.
 3. Jag tycker det är briljant humor, som leker med schabloner och fördomar.
 4. Men om vi tittar nära, så är det inte en brist på briljanta forskare, aktivister, ledare, kunskap eller teknik som orsakar dessa problem.
 5. I skidskytte räcker det inte att ”bara” vara en briljant skidåkare, du ska också kunna skjuta snabbt och helst fullt under pressade förhållande.
 6. – Både boken och Powells film är briljanta, jag gillar korsningen av erotiskt drama och de psykologiska thrillerelementen.
 7. De förstod att hela Europa skulle komma att stängas ned och tog det briljanta beslutet att flytta hem våra grejer för att vi skulle kunna träna, säger han.
 8. En verksamhets framgång är en laginsats och det ska bli så kul att ingå i Orangos briljanta lag och kunna bidra med mina erfarenheter.
 9. Den svenska litteraturens mest briljanta trickster kommer med en ny bok som knappast gör någon älskare av Lars Jakobsons vackert experimentella prosa besviken.
 10. Den handlar om en briljant men försupen och människohatisk vetenskapsman, Rick, och dennes systerson, Morty.
 11. Batteritiden är inte briljant, men mellan tre och tio timmar aktivt användande beroende på processorlast och skärmljusstyrka är rätt så normalt för en 15–tummare.
 12. Efter en briljant långboll in i straffområdet kunde.
 13. Norrmannen har haft en briljant karriär som affärsman efter att han avslutade sin tid som elitidrottare.
 14. Men Sveriges handbollsdamer avslutade VM briljant.
 15. ”Utan personligt ansvar” är en lika briljant, men mörkare och sorgligare roman eftersom man ser hur Esters mönster med män liksom förstenats.
 16. Efter Hammarbys starka inledning tog Bollnäs över och vände matchen mycket tack vare dynamon Per Hellmyrs som styrde och och ställde på mittplan med briljant skridskoåkning och teknik.
 17. Uppfriskande danskt kriminaldrama, briljant midsommarskräck och storserien ”The crown”.
 18. Och så lägger hon till att det på inget sätt kommer att vara briljant observationshumor, för hon är helt enkelt inte så observant.
 19. Thrillerserien baseras på Mick Herrons romansvit om ”den briljanta men hetlevrade” Jackson Lamb som leder denna förlorargrupp en källare som kallas för Slough house.
 20. Alltmedan Miles bara går (och kör) omkring och är briljant och osar av oborstad integritet.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är fantastisk en synonym till briljant. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på briljant