Synonymer till broder

Se även bror

Vi känner till 5 synonymer till broder. Ordet broder är en synonym till bror och brorsa och kan bland annat beskrivas som ”manligt syskon, alternativ (mer ålderdomlig) form för bror”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av broder samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till broder

 1. brolla
 2. bror
 3. brorsa
 4. munk

Mindre specifika synonymer av broder

 1. släkting

Vad är motsatsen till broder?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till broder.

Vad betyder broder?

 1. manligt syskon, alternativ (mer ålderdomlig) form för bror
 2. tilltalstitel för munk, manlig nära vän eller medlem av (annan) form av brödraskap

Hur böjs broder?

 1. broder
 2. brodern
 3. broderns
 4. broders
 5. bröder
 6. bröderna
 7. brödernas
 8. bröders

Hur kan ordet broder användas?

Det saknas exempel på hur broder kan användas.

Hur används ordet broder i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet broder används i vanlig text.

 1. – Jag skulle vara försiktig med sådana termer eftersom de här två folken (Ryssland och Ukraina) är bröder, säger han till France 2.
 2. Så när broderns femåriga tvillingdöttrar upplevde skuggspelet för första gången här i konsthallen började de direkt leta efter pappa, ”det talande trädet”, och farfar, ”den sjungande kocken”.
 3. Hon och brodern var tvungna att fara på röntgenundersökningar en gång om året.
 4. Så beskrivs Kulturhuset Stadsteaterns föreställning ”Lehmantrilogin” som handlar om bröderna vars efternamn kom att förkroppsliga finanskrisen 2008.
 5. Tre bröder har åtalats för grovt penningtvättsbrott i ett nytt slags momsbedrägeri – illegal karusellhandel – till ett värde av minst 42,5 miljoner kronor.
 6. Ihop med sina två bröder börjar han handla med bomull i den amerikanska södern… När finansinstitutet Lehman föll 2008 orsakade det den största krisen i USA sedan 1930–talet.
 7. Redan på 1480–talet började da Vinci skissa på en flygmaskin, flera århundraden innan bröderna Wright genomförde världens första flygning.
 8. Vi kan visa hur flickor bestraffas för att de yppar en åsikt eller för att de vill leva ett jämställt liv på samma sätt som sina bröder.
 9. – Jag har tio bröder och systrar.
 10. Det var Omar som gav Abdul Ghani benämningen ”baradar” som betyder ”broder” på pashto.
 11. – Kerstin har grav synnedsättning och kan inte läsa små siffror på ett papper helt själv, säger brodern Bosse Olsson, som har fullmakt att sköta systerns bankkonton.
 12. Hans bröder och lillasyster blev lottlösa.
 13. Åklagare vill se 18 års fängelse för mannen som kallas kokainleverantören, 16 år för den yngre brodern till gruppens ledare och 10 år för ännu en hantlangare inom nätverket.
 14. I 61 år styrdes Kuba av bröderna Fidel och Raúl Castro.
 15. I förrådet fanns id–handlingar till två bröder från Borås.
 16. På väg till sjukhuset var hon övertygad om att både brodern och pappan var döda.
 17. 1994 mördades Thomas Michelsen på en skolgård i Bjuv av två bröder – 16 respektive 17 år gamla.
 18. Vi får också följa de biologiska bröderna David och Gabriel Henningson som adopterades från Chile till Sverige 1976.
 19. Hon flögs till Storbritannien för specialistvård och bor fortfarande kvar i Birmingham med sina föräldrar och två yngre bröder.
 20. Han och två bröder växte upp ömsom i Israel, USA och Kanada.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bror en synonym till broder. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.