bud

Bud är synonymt med kurir och meddelande och kan bland annat beskrivas som ”befallning (särskilt i religiösa sammanhang)”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Bud används i uttrycket ”hårda bud” som betyder ”hårda villkor”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av bud och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till bud

anbud, besked, budskap, erbjudande, kungörelse, kurir, meddelande, notis, offert, springpojke, springsjas, sändebud, tillbud

Motsatsord till bud

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till bud.

Vad betyder bud?

 1. befallning (särskilt i religiösa sammanhang)
 2. meddelande, budskap
 3. (religion) moralisk befallning given av andlig högre makt
 4. budskap; mängd viktig information som skall nå en annan person
 5. sändebud; person som överbringar meddelande eller försändelse
 6. erbjudande på exempelvis auktion eller finansmarknad
 7. (kortspel) åtagande att klara visst antal stick i kortspel

Hur används bud i uttryck?

 1. hårda bud = hårda villkor

Böjningar av bud

 1. bud
 2. buden
 3. budens
 4. budet
 5. budets
 6. buds

Exempel på hur ordet bud kan användas

 1. tio Guds bud, t.ex. "Du skall icke stjäla"
 2. Vi måste skicka bud efter en läkare!

Exempel på hur ordet bud används i svenska tidningar

 1. M anser det bud S lagt inte är tillräckligt stramt – det minskar inte asylinvandringen till Sverige jämfört med i dag.
 2. Som mest ska bud om 0,3 MW lämnas till Svenska kraftnät.
 3. De första buden om inställda mässor kom från Kina och spred sig sedan i takt med COVID–19 runt jorden.
 4. Betaltjänstföretaget Western Union ökade drygt 11 procent sedan det rapporterats om att företaget lagt ett bud på den mindre konkurrenten Moneygram International.
 5. Olika myndigheter ger olika bud om hur långt avstånd man bör hålla till andra personer utomhus.
 6. Döden kommer till alla, men i Amerika har det länge ansetts rimligt att den bästa chansen till uppskov ska gå till den som lägger det högsta budet.
 7. Nu kommer nya bud i kampen för att hindra viruset från att spridas – desinficerade sedlar.
 8. Fem år senare lämnade han Merseyside efter att Barcelona fått ett bud på närmare 1,5 miljarder kronor accepterat i januari 2018.
 9. Inte ens bud med mat kommer in noterar jag när en tjej i pyjamas kommer ner för att hämta mat genom ett galler.
 10. Att kommunen nu använder plan– och bygglagen som maktmedel beror på att det är det enda som står till buds, förklarar han.
 11. Trump har nämligen sedan tidigare, vid ett flertal tillfällen, gått till storms mot Amazons vd och grundare Jeff Bezos, och hade även uttalat sig negativt om budet från AWS.
 12. I polisförhör berättar budet att han först tvingades ner i källaren.
 13. Situationen är på god väg att bli ohållbar och det krävs nya innovativa lösningar och tankesätt för hur vi använder det som i dag står oss till buds.
 14. För Post– och telestyrelsen (PTS) har de skärpta säkerhetskraven inneburit att en auktion av 5g–frekvenser som enligt det senaste budet skulle ha ägt rum i mars nästa år har skjutits upp igen.
 15. – Vi har lagt ett bud till Östersund på 3 125 000 kronor och vi är i princip överens, men vi är ännu inte överens med spelaren.
 16. Bara veckan före jul – just inför att utvärderingen av de inkomna buden skulle påbörjas – avbröt Region Stockholm sin upphandling.
 17. – Det är det andra alternativet som står till buds.
 18. Förra veckans bud från Fitch var att 4,9 procent av de kinesiska företagsobligationerna förföll utan betalning under årets första 11 månader, vilket kan jämföras med siffran 0,6 procent för 5 år sedan.
 19. Styrelsen i SBB var dock överrens om att det vore strategiskt bäst att fokusera fullt ut på budet som lagts på Hemfosa, vilket förklarar varför man valde att såpass kort efter köpet av aktier i Amasten också sälja av.
 20. I torsdags vann Idas och Maxs bud och vid midnatt på fredagen gifter de sig i Västerås domkyrka.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till bud är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kurir en synonym till bud. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.