Synonymer till budget

Vi känner till 2 synonymer till budget. Ordet budget är en synonym till fond och program och kan bland annat beskrivas som ”beräkning av kommande inkomster och utgifter (t.ex. för ett land, en kommun eller ett företag)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av budget samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till budget

 1. fond
 2. program

Vad är motsatsen till budget?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till budget.

Vad betyder budget?

 1. beräkning av kommande inkomster och utgifter (t.ex. för ett land, en kommun eller ett företag)
 2. (ekonomi) prognos över framtida planerade ekonomiska händelser

Hur kan ordet budget användas?

Följande exempelmeningar visar hur budget kan användas.

 1. arrangörerna överskred budgeten med en miljon

Hur används ordet budget i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet budget används i vanlig text.

 1. Samtidigt har den politiska vilden Amineh Kakabaveh ställt ultimatum om ett stopp för vapenexport till Turkiet och kommer annars inte att stödja den nya budgeten som ska läggas fram för omröstning i riksdagen nästa vecka.
 2. Hon har krävt att regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet för att hon ska stödja budgeten.
 3. Vi vet inte hur mycket pengar svenska pensionärer kommer att få, eller vilken budget som kommer att vinna, säger Ewa Stenberg i Studio DN.
 4. Regeringen ska redan ha avsatt 2,7 miljarder euro för projektet i budgeten för 2022.
 5. – Det är Miljöpartiets första egna budget sedan de lämnade regeringen.
 6. Det kräver enorma investeringar och de projekt vi sett har ofta dragit långt över budget.
 7. Hur ändras dina anspråk på budgeten, med ett Sverige som är i eller utanför Nato?.
 8. Vårändringsbudgeten innebär förändringar i nuvarande budget för 2022, och i stort sett samtliga förslag är kända sedan tidigare.
 9. Regeringen föreslår att försvarets budget utökas till två procent av landets BNP, men vill inte precisera när höjningen kan vara genomförd.
 10. – Se över din budget, planera för hemester, samåk och utnyttja bytesekonomin under tiden som världssamfundet agerar, säger privatekonomen Emma Persson.
 11. Strukturen innebär alltså att de bilar som får utbetalning i januari, på 2022 års budget, är de som såldes/registrerades efter den 15 juni 2021.
 12. Sen behöver han löpande komma in med uppgifter vad vi behöver ändra och lägga till i höstens budget.
 13. Det vore bättre än den generella skattesänkning om 50 öre per liter som finns med i årets budget, anser V.
 14. – Det allra bästa vore ju att göra som vi föreslog i vår budget att ge stöd till energieffektiviseringar, det sänker priserna inte bara i januari och februari och det blir dessutom el över för andra.
 15. Rockbands ambitioner att manifestera sig själva på vita duken har sällan resulterat i några cineastiska mästerverk och denna – gjord med en begränsad budget under en kaotisk vecka i en studio utanför London – utgör inget undantag.
 16. Utvecklingen av de nya radargenerationerna har varit en av bolagets största satsningar de senaste åren och en stor del av budgeten för forskning och utveckling har gått just till radar.
 17. Det här gör att budgeten är hanterbar då moderniseringen sker i en jämn och stabil fart, snarare än i stora big bang–händelser – vilket också för med sig att dina medarbetare moderniseras i takt med dina applikationer och plattformar.
 18. Med tanke på att det har flödat in miljarder kronor i icke budgeterade intäkter finns det ett finansiellt utrymme i statens budget.
 19. Att vi får vara med och förhandla en budget som senare röstas igenom i riksdagen, säger han.
 20. Efter att de rödgrönas budget föll valde MP att lämna samarbetet, och Andersson begärde sig entledigad från talmannen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är fond en synonym till budget. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på budget

Bild till ordet budget

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet budget.

Bild med texten budget