Synonymer till budgetunderskott

Budgetunderskott kan beskrivas som ”det som uppstår då staten förbrukar mer pengar än den får in”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av budgetunderskott samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till budgetunderskott

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till budgetunderskott.

Vad är motsatsen till budgetunderskott?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till budgetunderskott.

Vad betyder budgetunderskott?

 1. det som uppstår då staten förbrukar mer pengar än den får in

Hur kan ordet budgetunderskott användas?

Det saknas exempel på hur budgetunderskott kan användas.

Hur används ordet budgetunderskott i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet budgetunderskott används i vanlig text.

 1. – Då hade vi problem med tillväxt, sparandet och budgetunderskott.
 2. Trumps insats är att låta kongressens republikaner sänka skatten kraftigt för välbeställda och företag, vilket för en tid blåste på tillväxten till priset av ett skenande budgetunderskott.
 3. – Det har varit jätteansträngt med stora budgetunderskott under lång tid, säger Anders Forsberg, ordförande för Moderaterna i Bengtsfors.
 4. År 2017 var Sahlgrenskas budgetunderskott 326 miljoner kronor (SVT 10/4 2018).
 5. Förra året presenterade Moreno ett program för att komma till rätta med landets budgetunderskott med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande.
 6. Förra året presenterade Moreno ett program för att komma till rätta med landets budgetunderskott med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande.
 7. Italienska bankaktier lyfter kraftigt på Milanobörsen efter uppgifter om att Italiens regering planerar ett budgetmöte, där det omstridda budgetunderskottet ska diskuteras.
 8. Huvudskälet är beskedet från den italienska regeringen som genom omfattande ekonomiska reformer planerar att öka budgetunderskottet till 2,4 procent av landets BNP.
 9. I går kom beskedet att Italiens populistregering enats om att målet för budgetunderskottet under 2019 ska ligga på 2,4 procent.
 10. På torsdagskvällen meddelade Italiens koalitionsregering, som består av populistpartierna Lega och Femstjärnerörelsen, att de kommit överens om att utöka landets budgetunderskott till 2,4 procent av BNP.
 11. Under Craxis första fyra år som premiärminister ökade budgetunderskottet från 65 procent av BNP (1983) till 89 procent.
 12. I stället driver regeringen på efterfrågan, med hjälp av stora budgetunderskott och stigande offentlig skuldsättning.
 13. USA–dollarn, som pressats hårt den senaste tiden av flera orsaker men kanske främst en oro för växande budgetunderskott och statsskuld, fortsatte därmed den återhämtning från flerårslägsta nivåer som inleddes i den europeiska handeln på fredagen.
 14. Budgeten, som väntas publiceras på måndagen, inkluderar också förslag som ska minska budgetunderskottet med över tio år.
 15. Enligt Goldman Sachs beräkningar kommer det amerikanska budgetunderskottet att öka med 25–50 miljarder dollar de kommande åren och underskottet stiga till 1.
 16. ”Det är fullkomlig galenskap att anta en budget med 5 procent av BNP i budgetunderskott när man är i toppen på cykeln”, säger Anders Åslund till Dagens industri.
 17. ”Den kritiken ska inte riktas mot generaldirektören utan mot regeringen”, säger Morgan Johansson som i nästa andetag pekar på att alliansens budgetunderskott är en orsak till att  de stora resurstillskotten dröjt till i år.
 18. För hela EU minskade det genomsnittliga budgetunderskottet till 0,6 procent av BNP tredje andra kvartalet från 1,2 procent kvartalet före.
 19. Därmed förväntas budgetunderskottet öka, vilket i förlängningen tvingar fram besparingar.
 20. Dessutom ger lägre skatteintäkter ett högre budgetunderskott, vilket späder på den redan stora statsskulden.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet budgetunderskott

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet budgetunderskott.

Bild med texten budgetunderskott