bunden

Se även binder.

Bunden är synonymt med knuten och kan beskrivas som ”perfektparticip av binda; som har ett rep eller snöre runt sig; ifall runt en person: så att denne inte kan röra sig överhuvudtaget”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av bunden och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till bunden

knuten

Motsatsord till bunden

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till bunden.

Vad betyder bunden?

 1. perfektparticip av binda; som har ett rep eller snöre runt sig; ifall runt en person: så att denne inte kan röra sig överhuvudtaget

Böjningar av bunden

 1. bunden
 2. bundet
 3. bundna
 4. bundne

Exempel på hur ordet bunden kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet bunden används i svenska tidningar

 1. Men på de högre nivåerna, som aerodynamik eller antennteknik, blir man mer bunden vid en viss typ av produkt.
 2. Han upptäckte till en början att spannet mellan de som kände sig tvingade och de som såg fördelar med att inte vara bundna var stort.
 3. I stället är vätet oftast bundet till eller i andra ämnen, ett är vatten, vilket gör utvinningen av vätgas till en ofta dyr och komplicerad historia.
 4. Enligt djurrättsgruppen Animal Place tvingas aporna att arbeta samtidigt som de är bundna med ett rep för att inte smita.
 5. Mannen, som är i 70–årsåldern, konfronterade vad som visade sig vara två inbrottstjuvar men blev då slagen och bunden.
 6. – Jag är för evigt bunden vid denna skräck, till de dödsfall som jag såg, säger hon.
 7. Grundidén med ”social–federalism” är att socioekonomiska relationer mellan länder ska vara bundna vid objektiv relaterade till social rättvisa, klimaträttvisa och skatterelaterad rättvisa.
 8. – Det kanske är för att vi är väldigt bundna till varandra och umgås gärna i grupp, sa Rabita Kerimo på en assyrisk–syriansk verksamhet i Södertälje till SVT om varför gruppen drabbats särskilt hårt.
 9. Den franske digitaliseringsministern Cedric O (han heter faktiskt så) säger till Bloomberg att ”vi ber Apple att lyfta bort detta hinder så att vi kan utveckla en oberoende europeisk app som är bunden till vårt sjukvårdssystem”.
 10. Lagen om självrättelse bör tas bort, och regeln om att arbetstagaren är bunden till arbetsgivaren de två första åren bör ändras.
 11. Polisen fann 14 bundna och misshandlade bybor i kyrkobyggnaden, en get som ritualslaktats och flera macheter.
 12. När Knut Nilsson inte öppnade gick de in och hittade honom bunden, sönderslagen och död på köksgolvet.
 13. – Den som fortfarande är bunden av konventionens och vänlighetens spelregler tvingas backa efter varje felsteg och rör sig förväntat över humorns spelplan.
 14. Knutby ansåg sig inte bunden av vad kyrkan trott i alla tider, utan tog sig rätten att vara kreativt nyskapande.
 15. Planeten tros ha så kallad bunden rotation vilket betyder att den alltid har samma sida vänd mot stjärnan.
 16. Där omvandlas koldioxiden till sten på två år, och om man låter den vara så är den bunden långt under jorden utan risk att läcka ut.
 17. – I dag är skillnaden mellan tremånadersräntan och de bundna räntorna väldigt låg.
 18. ”Även om ett företag har den bästa metoden kanske deras bästa ingenjörer och tekniker är bundna till andra projekt.
 19. – Vi är bundna av domstolsbeslut som innebär att de inte kan utvisas just nu, och därför är de inte längre i förvar, eftersom svensk lagstiftning och europeiska konventioner inte medger att man har personer i förvar på obestämd tid, säger Damberg.
 20. Bland annat hur hårt bundet ämnet är och individuell känslighet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till bunden är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är knuten en synonym till bunden. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.