Synonymer till burkini

Ordet burkini finns med på Språkrådets nyordslista 2008 och förklaras då så här: ”baddräkt med långa ärmar och ben samt slöja”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av burkini samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till burkini

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till burkini.

Vad är motsatsen till burkini?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till burkini.

Vad betyder burkini?

 1. en heltäckande baddräkt för muslimska kvinnor
 2. typ av baddräkt med långa ärmar och ben samt huva
 3. baddräkt med långa ärmar och ben samt slöja

Hur kan ordet burkini användas?

Det saknas exempel på hur burkini kan användas.

Hur används ordet burkini i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet burkini används i vanlig text.

 1. Den attentatsdrabbade badorten Nice anslöt sig på fredagen till ett tiotal städer i Frankrike som förbjudit baddräkten burkinin.
 2. Många icke–muslimer har välkomnat den som ett utmärkt skydd mot solens skadliga strålning och en möjlighet till ökad kroppslig integritet, vilket gör det ännu mer förvånansvärt att det är just burkinin som ses som hotfull och ska förbjudas.
 3. Sammanlagt har nu sex städer bannlyst burkinin, som bärs av en del muslimska kvinnor och finns i mer eller mindre tajta modeller som täcker merparten av armar, ben och hårsvall.
 4. Sedan den franska staden Cannes bannlyste det heltäckande badplagget burkini, för tre veckor sedan, har tio kvinnor som burit baddräkten kontrollerats av polis.
 5. I Leucate i södra Frankrike förklarade badortens borgmästare att burkinin förbjuds, då den inte respekterar ”sekularism, hygien och badsäkerhet”.
 6. Ytterligare tre semesterorter i Frankrike bestämde sig på tisdagen för att inte tillåta burkini, en heltäckande baddräkt för strikt religiösa muslimer, på offentliga badplatser.
 7. Samtidigt inför i flera franska badorter förbud mot heltäckande baddräkter ”burkinis” som beskrivs som symboler för islamsk extremism.
 8. En kvinna iförd burkini i Marseille, Frankrike.
 9. Den franska badorten Villeneuve–Loubet gör som Cannes, och förbjuder muslimska kvinnor att bada i heltäckande baddräkt, så kallad burkini.
 10. Hur bör en badande kvinna vara klädd? Frågan debatteras på fullt allvar av politiker i Frankrike, sedan burkinin har förbjudits i två städer på franska rivieran.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på burkini

Bild till ordet burkini

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet burkini.

Bild med texten burkini