Synonymer till cisperson

Ordet cisperson finns med på Språkrådets nyordslista 2014 och förklaras då så här: ”person som inte är transperson, det vill säga vars könsidentitet och könsuttryck stämmer med normen för det kön som juridiskt registrerades för personen vid födseln”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av cisperson samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till cisperson

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till cisperson.

Vad är motsatsen till cisperson?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till cisperson.

Vad betyder cisperson?

 1. person som genom sina könsuttryck och/eller könsidentitet inte överskrider kulturella könsnormer
 2. person som inte är transperson, det vill säga vars könsidentitet och könsuttryck stämmer med normen för det kön som juridiskt registrerades för personen vid födseln

Hur böjs cisperson?

 1. cisperson
 2. cispersonen
 3. cispersonens
 4. cispersoner
 5. cispersonerna
 6. cispersoners
 7. cispersons

Hur kan ordet cisperson användas?

Det saknas exempel på hur cisperson kan användas.

Hur används ordet cisperson i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet cisperson används i vanlig text.

 1. Det är väldigt högt ställda krav på transpersoner att helt frigöra sig från alla könsroller när ingen cisperson kan undfly dem.
 2. – Dragqueenuttryck däremot har synts och misstänkliggjorts väldigt mycket – inte sällan hör jag föraktfulla människor säga att dragqueens bara är cispersoner med ett jobb.
 3. Samtidigt domineras svensk litteratur om transpersoner av prosa, poesi och ungdomslitteratur skriven av cispersoner (någon som inte är transperson).
 4. Från 2000 års ”dogmafilm” och ”skurkstat” året därpå till fjolårets ”selfiepinne” och ”cisperson” tecknar listan också en bild av samhällets utveckling.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?