Synonymer till cykelbana

Vi känner till en synonym till cykelbana. Ordet cykelbana är synonymt med cykelväg och kan bland annat beskrivas som ”speciell väg eller del av väg för cyklister (och ibland mopedister), cykelväg”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av cykelbana samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till cykelbana

 1. cykelväg

Vad är motsatsen till cykelbana?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till cykelbana.

Vad betyder cykelbana?

 1. speciell väg eller del av väg för cyklister (och ibland mopedister), cykelväg
 2. väg avsedd för cyklar att åka på
 3. (sport) bana för cykeltävlingar

Hur kan ordet cykelbana användas?

Det saknas exempel på hur cykelbana kan användas.

Hur används ordet cykelbana i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet cykelbana används i vanlig text.

 1. När det gäller Litteraturgatan omfattade projektet bland annat ledningsarbeten, nya busskörfält och nya gång– och cykelbanor.
 2. Sparkcyklarna ligger slängda på trottoaren, i parken, på cykelbanan och framför porten.
 3. Det innebär att alla stadens elva naturreservat (förutom Nacka kommuns del av Nackareservatet) och ytterligare grönområden är förbjuden mark för stigcyklister – så länge det inte finns en cykelbana eller skylt som säger något annat.
 4. – Trånga cykelbanor, gropar och andra hinder är ett generellt problem för både cyklar som elsparkcyklar, men felparkerade elsparkcyklar är ett specifikt problem som leder till olyckor.
 5. Temporär cykelbana i Berlin, för att ge invånarna en extra anledning att ta cykeln.
 6. I Paris byggs cykelbanenätet ut – både pop–up–cykelbanor och permanenta cykelbanor – med 650 kilometer.
 7. I storstäderna kan det handla om att det samtidigt ska bli bättre kollektivtrafik och cykelbanor, säger hon.
 8. En del har till och med börjat sno in överkroppen i någon sorts ljusslinga, så att det ser ut som om man möter en försenad julgran i cykelbanan.
 9. Arbetet innebär att trafikkontoret kommer att behöver riva delar av brons gång– och cykelbanor på bägge sidor.
 10. Men cykelbanan mellan Gamla Ullevi och Järntorget (allén) är livsfarlig! Just nu ligger det drivor med löv som blir farliga för det blir lövhalka.
 11. I Sverige finns inget förbud mot att surfa på cykelbanorna, trots att Trafikverket i sin utredning angav att det är sannolikt att trafikfarligt mobilsurfande även är ett problem bland cyklister.
 12. Pengarna till Stockholm går bland annat till Lilla Lidingöbron, tvärbanan i Kista och fler cykelbanor.
 13. När trafikkontoret i fjol ville bredda cykelbanan på platsen upptäckte de en påfallande rasrisk och kom fram till att det bästa alternativet vore en spontad, asfalterad kaj likt den vid resten av Söder Mälarstrand.
 14. Vissa uppgifter tyder på att skytten kan ha flytt via en cykelbana som finns intill platsen där mannen blev skjuten.
 15. Eller som förespråkarna till Västlänken konstaterar – det har inte varit några protester mot Marieholmstunneln, cykelbanor eller bussfiler i det trängselskattefinansierade Västsvenska paketet.
 16. Däremot föreslås den nu överlämnade utredningen att automatiska motorredskap klass II får föras automatiserat på väg eller cykelbana utan tillstånd för försöksverksamhet i högst 20 kilometer per timme, samt på gångbana i gångfart.
 17. Fordonen ska föreslås få framföras automatiserat på väg eller cykelbana i max 20 kilometer eller ”på gångbana i gångfart”.
 18. När resurserna läggs på det Västsvenska paketet, Älvstaden och linbanan faller investeringar i pendelparkeringar och nya cykelvägar bort – bara en fjärdedel av de planerade investeringarna i nya cykelbanor genomförs.
 19. Det kommer att ge färre bilar i stan, bättre luft och mer plats till bostäder, skolor, förskolor, cykelbanor och grönska.
 20. Sverigeförhandlingen (bostäder, kollektivtrafik, cykelbanor mm)  skulle upphöra att gälla, drömmen om höghastighetståg skulle bara omfatta Stockholm–Malmö, Landvetter flygplats skulle inte kunna utvecklas som tänkt.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är cykelväg en synonym till cykelbana. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet cykelbana

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet cykelbana.

Bild med texten cykelbana