Synonymer till döpa

Vi känner till 4 synonymer till döpa. Ordet döpa är en synonym till döper och namnge och kan bland annat beskrivas som ”förrätta dop”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av döpa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till döpa

 1. döper
 2. kalla
 3. namnge
 4. uppkalla

Vad är motsatsen till döpa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till döpa.

Vad betyder döpa?

 1. förrätta dop
 2. (reflexivt: döpa sig) genomgå dop
 3. ge någon eller något ett namn

Hur kan ordet döpa användas?

Det saknas exempel på hur döpa kan användas.

Hur används ordet döpa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet döpa används i vanlig text.

 1. Måns, som lammet alltså har döpts till, matas varje timme med lammnäring i nappflaska och blir allt starkare.
 2. Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
 3. Facebooks Mark Zuckerberg tror på idén så mycket att han döpte om företaget till Meta.
 4. Jag spelar som Sir Frank, som jag döpt honom till, en så kallad tarnished (fördärvad på svenska) som rider på en häst över ett landskap som liknar en snedtripp från helvetet.
 5. De ständiga avslöjandena om festandet i premiärministerns residens, som i brittisk media döpts till partygate, påverkar inte enbart premiärministern, utan hela det konservativa partiet.
 6. Här på ledarsidan döpte vi den till ”Lex Orwell” och varnade för ett storskaligt intrång i den personliga integriteten.
 7. Artisten Grimes sålde nyligen en serie illustrationer för cirka 50 miljoner kronor och nämnda Beeple – döpt Mike Winkelmann – är i dag världens tredje dyraste levande konstnär (efter David Hockney och Jeff Koons).
 8. Den antogs som olympisk klass och döptes till ”Finn”, med anspelning på värdlandet Finland.
 9. Att den gläfsande franska bulldoggen är döpt efter idolen Castro, är givet.
 10. Och den byggnad vid Lunds universitetssjukhus, som inrymmer njurkliniken, döptes 2009 till Alwallhuset.
 11. ”Girls” – Ett av de mest uppmärksammade avsnitten från Girls sista säsong är döpt efter den alternativa titeln på en roman som i svensk översättning heter ”Hon ville så väl”.
 12. Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
 13. Det föddes 2006 som Backtrack Linux, men döptes om till Kali efter en större omgörning 2013.
 14. Deltavarianten upptäcktes först i Indien och kallades till en början för den indiska mutationen innan WHO döpte om den.
 15. Då hade Budapests liberale borgmästare Gergely Karácsony – som är starkt kritisk mot universitetsplanerna – låtit döpa om gator i området där campuset är tänkt att ligga till Befria Hongkong–gatan, Uigurmartyrernas gata och Dalai Lama–gatan.
 16. När Ungerns regering låter Kina bygga ett eget universitet i Budapest – då svarar oppositionen med att döpa om gatorna kring det planerade campuset.
 17. Nasa ser manövern som mycket riskabel, och har döpt landningen till ”sju minuters fasa”, om inte annat för den personal som sitter här på jorden och väntar på sondens signal om hur det har gått.
 18. DN har gjort ett exklusivt besök i möbeljättens bokstavsfabrik, som döper 3.
 19. Hennes bok kretsar kring det tyskarna med sedvanlig elegans döpt till Vergangenheitsaufarbeitung – hjälpligt översatt som ”att arbeta av sin historia”.
 20. Numera döper man inte ens Bondflickor till ”Fröken Jordgubbsland” och det är heller ingen slump att det var den sylvassa ”Fleabag”–stjärnan Phoebe Waller–Bridge som hyrdes in för att styra upp manuset till kommande Bondfilmen ”No time to die”.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är döper en synonym till döpa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på döpa

Bild till ordet döpa

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet döpa.

Bild med texten döpa