Synonymer till data

Används i vardagligt tal.

Vi känner till 5 synonymer till data. Ordet data är en synonym till uppgifter och värden och kan bland annat beskrivas som ”fakta, uppgifter”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av data samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till data

 1. information
 2. uppgift
 3. uppgifter
 4. värde
 5. värden

Vad är motsatsen till data?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till data.

Vad betyder data?

 1. fakta, uppgifter
 2. dator, datamaskin
 3. (data) information
 4. (vard., felaktigt) dator

Hur böjs data?

 1. data
 2. datan
 3. datans
 4. datas
 5. datorer
 6. datorers

Hur kan ordet data användas?

Följande exempelmeningar visar hur data kan användas.

 1. skattemyndigheten begär in fullständiga data om folks inkomster
 2. uppgifterna finns på data

Hur används ordet data i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet data används i vanlig text.

 1. Filerna kan laddas ner från Github och Foone är bara en av många användare som hoppas kunna uppdatera programmet så att det fungerar på moderna datorer.
 2. Verktyget kommer med inbyggd datanormalisering och kontextanpassade val som bidrar med en allmän datamodell som har ett fabriksoptimiserat data lakehouse för lagring.
 3. Ljuden baseras på data som samlats in från rymdteleskopen Chandra och Hubble, samt radioteleskopet Atacama Large Millimeter Array i Chile.
 4. TT sparar ingen data kring hur du har svarat på frågorna, eller någon som helst annan data kring hur du har interagerat med Valkompassen.
 5. Fakta håller dock på att genomgå samma utveckling som datum och medium, där data och media förekommer både som singular– och pluralformer.
 6. Gruppens mål ska vara att installera det tidigare okända spökprogrammet Fire Chili och bakdörren Milestone för att stjäla data.
 7. Diggs regeringsuppdrag, att etablera en förvaltningsgemensam infrastruktur för utbyte av data, är bra.
 8. Moderna datorer och mobiltelefoner ställer visserligen om tiden automatiskt, men kanske har du en gammal väggklocka i köket som nu går fel? Klockan 2 i natt vreds tiden fram en timme.
 9. Undersökningen är baserad på data från jobbannonser publicerade via Indeed.
 10. Ett fel i Servicenows molnbaserade plattform ska göra att data läcker ut från nästan 70 procent av Serivecenow–instanser.
 11. Nedladdningen av de tio bästa vpn–apparna ökade med 1 500 procent mellan invasionens första dag, 24 februari, till den 8 mars visar data som Sensortower tagit fram åt CNBC.
 12. Forskarna har även undersökt i vilken utsträckning olika djur kan ersätta varandra som fröspridare för olika växter, genom att lägga in data om djurarternas särdrag i modellen.
 13. Hur låter sandkorn? Kan plastprassel låta som en brinnande brasa? Tillsammans med barnen gör vi en berättelse där ljud från sandkorn, vatten och mjuka mattor förvandlas genom hörlurar, datorer, mikrofoner.
 14. Enligt Cisa ska hackarna kommit över både känsliga och icke hemlighetsstämplade mejl och dokument samt data på patentskyddad och exportkontrollerad teknologi.
 15. Man ska också vara medveten om att man inte längre kan vara säker på att data som drönaren samlat in enbart finns där, eller om den har hunnit skickas vidare.
 16. Den upptäcktes först av astronomer i december 2020 men vid den tiden fanns inte tillräckligt med data för att bekräfta att asteroiden – kallad 2020 XL5 – verkligen var en trojan.
 17. Den franska lagen innebär att anställda kan ignorera e–post och logga ut från datorer eller mobiler med gott samvete på sin lediga tid.
 18. Förbered organisationen för högre krav på transparens och möjliggör bättre beslut genom att samla in och sammanställa bättre data om leverantörskedjor.
 19. Dessa organisationer, inte Google, kontrollerar vilka data som samlas in med dessa verktyg och hur den används.
 20. Samtidigt som världen fokuserade på hotfulla budskap på de hackade sajterna planterade gärningsmännen destruktiv mjukvara i statens datorer.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är uppgifter en synonym till data. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.