data

Används i vardagligt tal.

Data är synonymt med uppgifter och värden och kan bland annat beskrivas som ”fakta, uppgifter”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av data och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till data

information, uppgift, uppgifter, värde, värden

Motsatsord till data

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till data.

Vad betyder data?

 1. fakta, uppgifter
 2. dator, datamaskin
 3. (data) information
 4. (vard., felaktigt) dator

Böjningar av data

 1. data
 2. datan
 3. datans
 4. datas
 5. datorer
 6. datorers

Exempel på hur ordet data kan användas

 1. skattemyndigheten begär in fullständiga data om folks inkomster
 2. uppgifterna finns på data

Exempel på hur ordet data används i svenska tidningar

 1. Alla digitaliseringsresor kräver att man har kontroll över sin data och att centralisera information är ett nödvändigt första steg.
 2. Under testerna utförda på en fullskalemodell av flygkroppen kallad Ionbird har teamet optimerat systemet och samlat in data för analys.
 3. Studien ”Multiple subglacial water bodies below the south pole of Mars unveiled by new MARSIS data” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Astronomy.
 4. Ett exempel är algoritmerna som samlar data i sociala medier för att få tillgång till våra konsumtionsmönster.
 5. Samtidigt uppger Telenor att det från och med i dag ska gå och köpa abonnemang som är redo för 5g inom abonnemanget Telenor Obegränsad, som innehåller obegränsad data.
 6. Genom den här digitala regelboken som går under namnet ”Digital Services Act” ska EU–kommissionen ta fram riktlinjer för hur man får dela data och för den digitala marknaden bland annat ur ett konkurrensperspektiv.
 7. Aktuell platsdata sammanfogas med historisk data för att ge en bättre uppskattning för hur situationen ser ut på specifika vägar.
 8. Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, har fått hård kritik för att användarnas personliga data hamnar på avvägar.
 9. Målet med attacken var att komma över hemlig data och sedan hota med att publicera den publikt om inte Tesla betalade en lösensumma, enligt åklagaren.
 10. Finansiera ett öppet, enkelt och kostnadsfritt klimatberäkningsverktyg och en databas med grundläggande, gemensamma data.
 11. I korthet handlar det om att en plötslig ökning av trafiken ledde till en överbelastning för systemet som hanterar ostrukturerad data, även känt som binary large objects (blobs).
 12. Appen skickar dock inga data till molnet, och Schechter kommer att ändra driftform tills tärningarna levereras till de första kunderna.
 13. Donald Trump har sedan dess, den 14 augusti i år, beordrat Tiktoks ägare Bytedance att sälja av den amerikanska delen av appen på grund av oro för att den delar personlig data med kinesiska myndigheter.
 14. I övrigt bjuds vi på möjligheten att uppdatera en tabell med data från andra tabeller, samt diverse förbättringar av det interaktiva kommandoskalet, Query Planner och Write–Ahead logging.
 15. Undersökningen ska vara baserad på data inhämtad från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien.
 16. Nu har över 230 indier, däribland läkare, forskare och studenter, skrivit på en namninsamling för att få myndigheterna att släppa data som gör det möjligt att beräkna överdödligheten.
 17. Därför behövs skepsis mot lagstiftning som vill överlåta avgörandet till datorer.
 18. Utan att ha några data bakom det tror jag att det är en tänkbar förklaring, säger Tegnell till tidningen.
 19. Bakgrunden är det kinesiska ägarbolaget Bytedance, och farhågor från president Trump om att Tiktok ska lämna över data om amerikanska användare till det kinesiska kommunistpartiet.
 20. Vi har inte sett några data, så vi vet inte om vaccinet fungerar alls, men rent teoretiskt är det inte så korkat, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till data är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är uppgifter en synonym till data. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.