december

December är synonymt med julmånad och Christmånad och kan bland annat beskrivas som ”årets tolfte månad”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av december och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till december

Christmånad, julmånad

Motsatsord till december

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till december.

Vad betyder december?

 1. årets tolfte månad
 2. årets tolfte och sista månad

Böjningar av december

 1. december
 2. decembers

Exempel på hur ordet december kan användas

 1. en vit december

Exempel på hur ordet december används i svenska tidningar

 1. Akademien stämde i december Nordfront för att ha publicerat dikter av Viktor Rydberg, Verner von Heidenstam och Esaias Tegnér då man ansåg att det inte är acceptabelt att texterna förknippas med sajtens nazistiska budskap.
 2. När jag blev pensionär kändes det meningslöst att sitta hemma ensam och glo, berättade han i december 2018 för Expressen.
 3. De båda misstänkta frihetsberövades och åtalades i december 2017, men bägge har varit fria mot borgen.
 4. Kabila, som var president i 18 år, stöttade den nuvarande presidentens motkandidat i valet i december 2018.
 5. Detta skulle kunna förklara det faktum att det nya coronaviruset bevisligen fanns i Frankrike, och kanske även i Dalarna, redan i december förra året utan att det resulterade i en större samhällsspridning.
 6. Investmentbolaget Vostok New Ventures, som äger en knapp tredjedel av Voi, skrev ned sitt innehav i Voi med 16 procent till 850 miljoner kronor i april, jämfört med 1 miljard kronor den 31 december 2019.
 7. – Nu i december, när barnen inte var med mig, och det var väldigt tungt igen, tittade jag på en film som tidigare gjort mig glad varje kväll, klassiker som ”Semestersabotören” och ”Det våras för sheriffen”.
 8. Energigas Sverige skickade en hemställan till regeringen om detta i december 2017 men trots positiva signaler från politikerna prioriteras inte frågan.
 9. Rättegången väntas pågå till december 2022, enligt ett uttalande från domstolen i München.
 10. För närvarande är flygtrafiken från och till Skavsta väldigt begränsad både på grund av coronapandemin och att Ryanair så sent som i december avvecklade sin närvaro där.
 11. Det blåa ljuset från platt–skärmarna lyser ut från fönstren i denna decembers snabbt påkomna skymning.
 12. Men efter intervjun i december slutade Microsoft att höra av sig, varpå de förra veckan släppte sin egen pakethanterare Winget.
 13. Gisslanprogrammet Ragnar Locker skapades så sent som i december 2019, eller det var i vart fall då som den för första gången dök upp på it–säkerhetsföretagens karta.
 14. Han är medborgare i Libanon, Frankrike och Brasilien och befinner sig i Libanon efter att han lyckades fly från sin husarrest i Japan i december.
 15. Tebboune valdes till president i december sedan den mångårige auktoritäre presidenten Abdelaziz Bouteflika tvingats bort från makten efter folkliga protester.
 16. Av de totalt 4 637 dödsfall som Kina rapporterat sedan viruset först identifierades i december har 3 869 inträffat i Wuhan.
 17. Bragdguldmedaljören utses av en jury på 14 ledamöter den första tisdagen i december, vilket i år är den 1 december.
 18. Madoff erkände i december 2008 sina skumraskaffärer för sina söner som ringde till FBI som grep honom dagen därpå.
 19. MP är nere på 3,3 procent medan SD tappar hela 6,6 procentenheter sedan partiets toppnotering i december och 2 procent från den senaste mätningen.
 20. Om R–talet stiger till 1,2 kommer toppen tidigare med närmare 1 400 sjukhusinlagda i december.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till december är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är julmånad en synonym till december. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.