decennium

Decennium är synonymt med tioårsperiod och årtionde och kan bland annat beskrivas som ”årtionde”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av decennium och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till decennium

dekad, period, tioårsperiod, årtionde

Motsatsord till decennium

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till decennium.

Vad betyder decennium?

 1. årtionde
 2. årtionde; period av tio år

Böjningar av decennium

 1. decennier
 2. decennierna
 3. decenniernas
 4. decenniers
 5. decenniet
 6. decenniets
 7. decennium
 8. decenniums

Exempel på hur ordet decennium kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet decennium används i svenska tidningar

 1. Därefter levde den vidare i ytterligare några decennier i såväl Väst– som Östtyskland.
 2. Afroamerikanen Rice har samarbetat nära med Joe Biden i decennier, men har aldrig kandiderat till ett politiskt uppdrag.
 3. – Jag tillbringade det första decenniet av min karriär inom AI och tänkte att noggrannhet med modellerna var det viktigaste.
 4. Under blocköverskridande politisk sämja har den svenska kris– och katastrofberedskapen utarmats decennium efter decennium.
 5. Under senare decennier har arten även börjat häcka i Skandinavien.
 6. I decennier syntes den brittiska societetskvinnan Ghislaine Maxwell ofta i sällskap med finansmannen Jeffrey Epstein.
 7. I dag, när Trumps aktier inför valet i november står som lägst beskrivs stämningarna mellan USA och Kina som de sämsta på flera decennier.
 8. Direkt vid debuten i London 1971 blev han en succé i ett decennium där kragsnibbarna nådde utanför kroppen och folk gick i platåskor till vardags.
 9. Minst ett helt decennium har flytt sedan de flesta av oss så gott som upphörde att köpa skivor.
 10. Bilindustrin har förändrats radikalt det senaste decenniet.
 11. Volvo har haft ett spännande decennium.
 12. I decennier har charterturister flockats till de spanska öarna Ibiza och Mallorca för att semestra – och festa.
 13. En av världens mest framgångsrika investerare under de senaste decennierna har varit Warren Buffet.
 14. Under fredagen uppmättes också den kallaste julinatten på decennier.
 15. Hongkong har under decennier fungerat som en fristad för kinesiska dissidenter och andra kritiker av den kinesiska regimen, däribland konstnärer och andra kulturpersoner.
 16. Den ekonomiska utvecklingen har varit god de senaste decennierna och polackernas levnadsstandard ligger på cirka 65 procent av EU–genomsnittet.
 17. Sverige måste ta vara på de bolag som under normala omständigheter har stor bärighet, som sysselsatt hundratusentals svenskar i decennier.
 18. Vi står inför ett kritiskt decennium, kanske vårt viktigaste någonsin, och om vi har lärt oss något av historien är det att det farligaste vi kan göra är att tänka kortsiktigt.
 19. De båda har tillsammans arbetat i flera decennier i Stadshuset och det de inte vet om Ragnar Östbergs skapelse, som invigdes för snart 97 år sedan (midsommaren 1923) är inte värt att veta.
 20. – Det kan redan nu sägas att det kommer att ta flera decennier innan det ekologiska systemets balans återhämtat sig i vattensystemen i Norilo–Pjasinskij, säger Dmitrij Klokov på fiskerimyndigheten.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till decennium är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tioårsperiod en synonym till decennium. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.