decimera

Decimera kan beskrivas som ”avsevärt minska (till antal eller storlek)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av decimera och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till decimera

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till decimera.

Motsatsord till decimera

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till decimera.

Vad betyder decimera?

 1. avsevärt minska (till antal eller storlek)

Böjningar av decimera

 1. decimera
 2. decimerad
 3. decimerade
 4. decimerades
 5. decimerar
 6. decimeras
 7. decimerat
 8. decimerats

Exempel på hur ordet decimera kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet decimera används i svenska tidningar

 1. Men det var en decimerad samling partier som träffades.
 2. Partiet är även fortsatt störst, men med et decimerat övertag, från nära hälften av rösterna – 46,7 procent i valet 2014 – till 34,1 i år.
 3. Intäkterna decimerades till 615 miljoner, från 1,6 miljarder.
 4. De decimeras till tolv i den andra omgången och i den avgörande finalen åker sex man om medaljerna.
 5. Ännu är arten vanlig i Tanzania och Zambia men i flera andra länder är bestånden kraftigt decimerade och många experter känner nu oro för framtiden.
 6. De kraftigt decimerade drygt 90 nationstrupperna tågade in – som alltid i olympiska sammanhang med grekerna först – medan flaggornas färger projicerades på läktarsektionerna.
 7. Sedan Donald Trump blev president i USA har visumkraven skärpts och inresemöjligheterna decimerats för människor från ett flertal länder.
 8. När boostern slog ned detonerade den, kraften från explosionen hade definitivt kunnat decimera stora delar av det lilla samhället.
 9. Någon har beskrivit det som att för varje arvstvist så decimeras en familj och en släkt!.
 10. För femton år sedan rullade vanligtvis kring sex polisbilar i Västerås för att hålla gatorna trygga, enligt de rutinerade poliserna i staden – hösten 2017 var de decimerade till hälften.
 11. Då kan man även decimera helt friska djur av trafiksäkerhetssynpunkt.
 12. Men att decimera antalet underleverantörer betyder samtidigt att många privata konsulter, bemanningsföretag och andra coachningsföretag förlorar sina uppdrag.
 13. Ola Larsmo på svenska PEN menar att yttrandefriheten i landet är fullkomligt decimerad.
 14. Grundvattennivåerna sjunker stadigt på många ställen, fiskbestånden i haven decimeras och användningen av fossila bränslen destabiliserar enligt många bedömare jordens klimat.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till decimera är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.