Synonymer till delvis

Vi känner till 3 synonymer till delvis. Ordet delvis är en synonym till partiell och partiellt och kan beskrivas som ”till en del”. Ordet är motsatsen till helt.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av delvis samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till delvis

 1. bitvis
 2. partiell
 3. partiellt

Vad är motsatsen till delvis?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. helt

Vad betyder delvis?

 1. till en del

Hur kan ordet delvis användas?

Följande exempelmeningar visar hur delvis kan användas.

 1. svaret är bara delvis rätt

Hur används ordet delvis i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet delvis används i vanlig text.

 1. Macao, den delvis självstyrande kasinometropolen på Kinas sydkust, kommer fortsatt att hålla stängt med anledning av ett relativt litet covidutbrott.
 2. Sedan den ryska invasionen inleddes har hårda strider med tung beskjutning pågått i och omkring Charkiv, Ukrainas näst största stad, som delvis varit ockuperad av ryska styrkor.
 3. Han arbetar under sina fyra veckor på plats främst med traumavård och sjukhus i öst, delvis genom att se till att det ska finnas utrustning och transportmöjligheter på plats.
 4. Sverigedemokraterna hörde till exempel av sig samma kväll som de fattade ett nytt beslut och ville flytta sin position två steg, från ”helt emot” till ”delvis för”.
 5. I flera år har hon fått frågor om när karriären ska ta slut – något hon delvis tror beror på att hon är kvinna.
 6. Liksom grannregionen Donetsk har Luhansk i östra Ukraina sedan krigets inledning 2014 delvis styrts av rysktrogna separatister.
 7. ■ Om svenskt jordbruk genom ökad ekologisk odling och lägre skörd per hektar bidrar mindre till det globala utbudet av mat, kommer detta utbud delvis i stället behöva produceras någon annanstans i världen.
 8. Men de infrias bara delvis i en föreställning som sluter sig om sig själv, skriver Lisa Boda.
 9. Även på den punkten har ägarna åtminstone delvis backa.
 10. Han menar också att upprustningen kräver en delvis ny syn på hur statens finanser ska hanteras.
 11. Att böterna blev så höga som 1 miljard dollar 2019 berodde delvis just på att Ericsson inte ansågs ha varit tillräckligt transparanta med information om de brott som utreddes den gången.
 12. De långa handläggningstiderna kan delvis förklaras av att det saknas lantmätare – myndigheten lider helt enkelt av personalbrist.
 13. Den ryska attacken mot Ukraina utförs delvis från baser i Belarus.
 14. Den nya kommissionen ska i stort sett bestå av samma personer, men delvis ha ett annat fokus.
 15. Han beskriver en splittrad och delvis paradoxal bild av den stora ukrainska utvand­ringen till Kanada som från början mest bestod av fattiga bönder och analfabeter.
 16. – Alla dessa bolag, när man går på dem, har det gemensamt att bokföringen brukar vara i sin ordning även om handeln egentligen är helt eller delvis hittepå.
 17. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) menar att vinterns höga elpriser delvis beror på att kärnkraftverk har lagts ned.
 18. · Rekommendationen för lärosäten (universitet och högskolor) om att delvis bedriva distansundervisning som åtgärd för att glesa ut i lokalerna står fast men det ska däremot inte gälla som heltidsåtgärd.
 19. Pengasystemet har kollapsat och det beror ju delvis i alla fall på den internationella karantän som som talibanregimen satts i av övriga världssamfundet med bojkott och sanktioner, säger Erik Ohlsson i Studio DN.
 20. Nu tror forskare vid SLAC National Accelerator Laboratory och Stanforduniversitetet i USA att de har upptäckt ett sätt att delvis återställa den oönskade processen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är partiell en synonym till delvis. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är helt motsatsen till delvis.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet delvis

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet delvis.

Bild med texten delvis