demonstrationståg

Demonstrationståg kan beskrivas som ”(större) folksamling som tågar (marscherar, vandrar) tillsammans i en utdragen klunga längs allmänna gator i en stad, kanske med plakat, banderoller och flaggor, för att uppmärksamma en gemensam samhällsfråga, ofta med viljan att förändra samhället eller en del av det i en viss riktning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av demonstrationståg och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till demonstrationståg

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till demonstrationståg.

Motsatsord till demonstrationståg

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till demonstrationståg.

Vad betyder demonstrationståg?

 1. (större) folksamling som tågar (marscherar, vandrar) tillsammans i en utdragen klunga längs allmänna gator i en stad, kanske med plakat, banderoller och flaggor, för att uppmärksamma en gemensam samhällsfråga, ofta med viljan att förändra samhället eller en del av det i en viss riktning

Böjningar av demonstrationståg

 1. demonstrationståg
 2. demonstrationstågen
 3. demonstrationstågens
 4. demonstrationståget
 5. demonstrationstågets
 6. demonstrationstågs

Exempel på hur ordet demonstrationståg kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet demonstrationståg används i svenska tidningar

 1. En grupp ungdomar attackerar en antifascistisk bar, en BLM–aktivist får en snyting i tunnelbanan, deltagare i demonstrationståg som misshandlas.
 2. Många av dem deltar nu i demonstrationstågen för Black lives matter–rörelsen till stöd för sina svarta grannar.
 3. Fredliga demonstrationståg har marscherat genom stora städer som Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, New York och huvudstaden Washington DC, åtta dagar efter att 46–årige George Floyd dött i samband med ett polisingripande.
 4. Situationen före är att folk går i demonstrationstågen.
 5. Hon sa ingenting, men gick med i demonstrationståg för klimatet.
 6. Precis i närheten till Kvarnbyskolan i Rinkeby står det långa demonstrationståget.
 7. Trafikkaos, stängda skolor och hundratals demonstrationståg runt om i Frankrike väntas på torsdagen, då hundratusentals fransmän i en rad olika yrkesgrupper går ut i strejk.
 8. Slagorden skallar över Place de la République när det långa demonstrationståget ringlar förbi.
 9. I Stockholm gick Livia längst fram i demonstrationståget som rymde tusentals människor.
 10. Utanför akutmottagningen på Sus i Malmö stannar demonstrationståget en stund, för att rikta uppmärksamhet mot orättvisorna kring löner och villkor i kvinnodominerade yrken inom vården.
 11. En låt som Bob Dylan skrev som 21–åring och som fortfarande kan höras i amerikanska kyrkor, klassrum och demonstrationståg.
 12. Greppet ger en stark närvarokänsla, läsaren är där, i demonstrationståget, i haschröken på rockkonserterna, på Moderna Muséet när den stora Andy Warhol–utställningen öppnar i februari.
 13. I demonstrationståget förekom stora plakat med namn och bild på journalister, politiker och poliser med texten "förbrytare" och "förrädare".
 14. Tunnelbana, buss och spårvagn låg nere på måndagen då flera demonstrationståg mot parlamentet vid Syntagma–torget planerades.
 15. Demonstrationen avbröts tidigt då nazisterna i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg avvek från den demonstrationsväg de fått tillstånd att vandra längs.
 16. Ett demonstrationståg gick på lördagen genom centrala Stockholm i protest mot Donald Trumps besked att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.
 17. I en av Istanbuls mer konservativa stadsdelar avgick ett demonstrationståg där fler än 3 000 människor deltog.
 18. ”Bura in henne”–ropen från valkampanjen skulle ha ekat i återkommande demonstrationståg, liksom kraven på riksrätt.
 19. Vore det inte en så skämmig manifestation av det egna misslyckandet, ett bevis på hur ointressant en är, torde demonstrationståg ringla genom städer där hitta en partner i dag!–sajterna har sina huvudkontor.
 20. De flesta av de femtusen kvällsdemonstranterna var unga, och i demonstrationståget syntes många barnvagnar.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till demonstrationståg är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.