despot

Despot är synonymt med tyrann och förtryckare och kan bland annat beskrivas som ”förtryckare, diktator”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av despot och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till despot

autokrat, diktator, envåldshärskare, förtryckare, tyrann

Motsatsord till despot

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till despot.

Vad betyder despot?

 1. förtryckare, diktator
 2. envåldshärskare, autokrat, diktator, auktoritär ledare; ibland även förtryckare
 3. bysantinsk hovtitel, motsvaras av svenska "herre"

Böjningar av despot

 1. despot
 2. despoten
 3. despotens
 4. despoter
 5. despoterna
 6. despoternas
 7. despoters
 8. despots

Exempel på hur ordet despot kan användas

 1. despoten Saddam Hussein

Exempel på hur ordet despot används i svenska tidningar

 1. Tänk Sound of music utan sång men med en rejäl dos moralfilosofiska grubblerier som känns helt rätt i dessa dagar då despoterna styr världen.
 2. Men visst, att håna Hitler och hans minioner är ju idag lika riskfyllt som att trampa på en död orm, men man kan med fördel även läsa in andra nutida despoter och deras hantlangare.
 3. El caudillo, ett begrepp från kolonial­tiden, är som en upplyst despot.
 4. Saddam var en hänsynslös despot som inte hade ett dyft med islamisering eller Usama bin Ladin att göra.
 5. Den största hämnden, den ljuvaste hämnden för varje turkisk despot och regim med viss självaktning.
 6. En nyfascistisk despot sitter vid makten och deporterar ”smittade” hundar till en soptippsö mitt i havet.
 7. I en öppen politisk strid kan han dra med sig halva partiledningen i fallet, enligt devisen ”après moi, le déluge” som använts av mången despot.
 8. Tonårsdystopin har varit en livskraftig genre, full av mer eller mindre karismatiska ungdomar som slåss mot elementen, varulvar, zombier, ångest och /eller onda despoter samtidigt som hormonerna virvlar.
 9. Det vackra Rila har ändå överlevt, trots alla år med osmanska despoter och sovjetsstyrd statssocialism.
 10. ”Despotism är folkets fiende och den fria pressen är despotens fiende, vilket gör den fria pressen till demokratins väktare”, formulerar sig Flake i ett utdrag från ett planerat tal i senaten på onsdag.
 11. Showtimes geopolitiska spänningsdrama går in på sjunde varvet, där Carrie nu är tillbaka i Washington DC där presidenten blivit en paranoid despot samtidigt som ljusskygga konspirationsteoretiker konspirerar mot henne.
 12. ”Intressant nog har ingen kommunistisk despot behandlats så hovsamt av sin samtid, och fortfarande har ingen ett sådant gott eftermäle, som Tito”, skriver Kjell–Albin Abrahamson i denna artikel om Titios brutala fångläger.
 13. De lojala krigsvete­ranerna har tagit sin hand från despoten och oppositionen har funnit frisk luft efter att tusentals demonstranter vågat sig ut på gatorna.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till despot är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tyrann en synonym till despot. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?