Synonymer till diabetes

Vi känner till en synonym till diabetes. Ordet diabetes är synonymt med sockersjuka.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av diabetes samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till diabetes

 1. sockersjuka

Vad är motsatsen till diabetes?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till diabetes.

Vad betyder diabetes?

 1. sockersjuka

Hur böjs diabetes?

 1. diabetes
 2. diabetesen
 3. diabetesens

Hur kan ordet diabetes användas?

Följande exempelmeningar visar hur diabetes kan användas.

 1. hon har diabetes och får ta insulinsprutor varje dag

Hur används ordet diabetes i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet diabetes används i vanlig text.

 1. När den ryske poeten Dmitrij Bykov blev allvarligt sjuk var diagnosen komplikationer av diabetes.
 2. Men diabetes – hur ska vi se på det? Jag vet inte.
 3. Hos exempelvis en avliden 85–åring med bekräftad covid–19 och andra hälsoproblem som hjärtsjukdom, diabetes och övervikt blir covid–19 dödsorsaken eftersom den utlöste själva dödsfallet.
 4. Anton, 22 berättar om utmaningarna att leva med diabetes – och fördomarna han utsätts för.
 5. Svenska och finska forskare har tagit fram ett vaccin mot virus som misstänks kunna leda till diabetes typ 1.
 6. Det handlar bland annat om diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdom eller fetma.
 7. Efter provtagning fick hon diagnosen diabetes typ–1.
 8. Men att enbart ha högt blodtryck som ligger bra med medicinering innebär troligen ingen ökad risk och samma sak gäller välreglerad diabetes utan komplikationer, enligt Folkhälsomyndigheten.
 9. Flera sjukdomar som ökar risken för att bli svårt sjuk i covid–19, som fetma, diabetes, högt blodtryck och nedsatt njurfunktion är vanligare bland lågutbildade, enligt Stockholms folkhälsorapport.
 10. För gravida med riskfaktorer som fetma, diabetes eller högt blodtryck, framför allt de som är i slutet av sin graviditet och inför förlossning, är uppmaningen från Folkhälsomyndigheten att vara särskilt försiktig.
 11. Personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt– kärlsjukdom, lungsjukdom, kraftig fetma och diabetes är överrepresenterade bland de svåra fallen.
 12. I första hand äldre eller personer med bakomliggande sjukdom, som kol, hjärt– och lungsjukdom, astma eller diabetes.
 13. Hon har också fått diabetes på grund av de stora kortisonmängder hon ätit.
 14. Enligt en forskningssammanställning från norska Folkehelseinstituttet finns ett vetenskapligt stöd för samband mellan snusbruk och typ 2 diabetes, cancer i bukspottskörtel, matstrupen och munhålan.
 15. Vi skulle inte acceptera om ett sjukhus slutade behandla barn med andra sjukdomar som exempelvis diabetes, allergi eller synstörningar.
 16. Det är inte omöjligt att tekniken i framtiden kommer att användas för att minska individers risk för att utveckla folksjukdomar som demens, stroke, hjärtinfarkt och diabetes.
 17. Brist på fysisk aktivitet tillsammans med ohälsosamma matvanor ökar risken för en rad sjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt–kärlsjukdom – men kan även påverka psykiskt och leda till depression och sömnstörning.
 18. – Det är klart att den som är i behov av psykiatrisk hjälp ska ha samma rätt till vård som till den som söker för cancer, diabetes, eller någonting annat – det finns ingen skillnad.
 19. Det finns också ett samband mellan hjärt–kärlsjukdom samt diabetes och rött och processat kött och dödlighet.
 20. Det kommer att hända mycket inom sakernas internet, till exempel smarta kläder som skulle kunna mäta blodsockret hos barn som har diabetes, tror jag.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sockersjuka en synonym till diabetes. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på diabetes

Ord som slutar på diabetes