dikta

Dikta är synonymt med författa och drömma och kan bland annat beskrivas som ”skriver vers; författar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av dikta och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till dikta

dagdrömma, drömma, fantisera, författa, hitta på, skriva, täta

Motsatsord till dikta

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till dikta.

Vad betyder dikta?

 1. skriver vers; författar
 2. tätar springor e.d.
 3. (litteratur) skapa dikter, skriva poesi

Böjningar av dikta

 1. dikta
 2. diktad
 3. diktade
 4. diktades
 5. diktar
 6. diktas
 7. diktat
 8. diktats

Exempel på hur ordet dikta kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet dikta används i svenska tidningar

 1. ”Jag diktar inte varje dag”, sade Nobelpristagaren T S Eliot.
 2. Något som någon har diktat för barn.
 3. Inte bara för att visa att vi inte böjer oss för Kinas diktat, utan för att vi alltid ska stå upp för de fria ordet, sade Wallmark, som var kritisk till att Linde inte nämnde hans namn.
 4. Inte bara för att visa att vi inte böjer oss för Kinas diktat, utan för att vi alltid ska stå upp för de fria ordet, säger Wallmark.
 5. ” Det är som att den skulle vara diktad i dag med alla påhitt och fejkade nyheter som vi ser.
 6. På sin hemsida skriver till exempel Forum för levande historia att Sions Vises protokoll ”diktats ihop av tsarens hemliga polis”.
 7. Även socialdemokratiska kommunalråd ser hur deras jobb blir allt mer omöjliga på grund av strömmen av ogenomtänkta eller motsägelsefulla diktat från ovan.
 8. Tornet i floden Rhen fick sitt namn för att det var ett tulltorn, ”Mautturm”, men namnet förvanskades och en ryslig myt diktades upp.
 9. Vi har gått och stått i protester med både hjärtan och banderoller, vi har ropat ut slagord och ramsor om amnesti och alla människors lika rätt till liv tillsammans med våra nya vänner och familjemedlemmar, Sjungit, diktat, skrikit och debatterat.
 10. Samtidigt som hon diktade fram ett anarkistiskt fritt barn som använde sina guldpengar till bekymmerslöst leverne skapade Astrid Lindgren alltså åt sig själv en rigid arbetsdisciplin med samma rutiner år efter år.
 11. När jag insåg att Paolo hade diktat upp nästan varje detalj i det han berättat om sitt privatliv och vårt stundande bröllop, blev jag förkrossad.
 12. Hon har en röst som rymmer alla känslor värda att dikta om.
 13. Poeten Gefen vill inte uttala sig, men sångerskan Ricky Gal, som framfört många av hans sånger, kallade Lieberman för ”terrorist” och beskrev hans diktat som ett led i nedmonteringen av landets demokrati.
 14. Fackföreningsaktiva diktade precis som universitetsstudenter och bönder.
 15. Grave bröt sig ur det gängse sättet att dikta för kvinnor, och hon bröt sig också ut ur en alltför snävt definierad kvinnoroll, där varken kvinnors styrka eller sexualitet erkändes.
 16. Oavsett vilket språk Mossaed diktar på är vägen till poesin i sig en väg fylld av hinder och fallgropar.
 17. Precis som William Wordsworth som diktade ”Up! Up! My friend, and quit your books, or surely you’ll grow double” var Burton blott alltför medveten om läsningens fysiologiska konsekvenser.
 18. Elsie Johansson beskriver hur berättandet alltid har funnits inom henne – hur hon har diktat i sitt huvud på väg hem till stugan som barn, och hur hon alltid har haft en törst efter att bekräftas som en skapande människa.
 19. Samtidigt är det många som vill fortsätta kampen mot Assad och de dras då ofta till de radikala islamiströrelser som vägrar acceptera utländska diktat.
 20. Förstå mig rätt, det är en förnämlig utmärkelse, och man är salig att få den innan man stapplar på gravens kant, men den medför knappast att man i och för sig diktar bättre än man annars skulle göra.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till dikta är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är författa en synonym till dikta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.