Synonymer till diktat

Diktat kan bland annat beskrivas som ”påtvingad lösning, påbud, befallning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av diktat samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till diktat

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till diktat.

Vad är motsatsen till diktat?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till diktat.

Vad betyder diktat?

 1. påtvingad lösning, påbud, befallning
 2. förestavad läxa, föreskrift

Hur böjs diktat?

 1. diktat
 2. diktaten
 3. diktatens
 4. diktatet
 5. diktatets
 6. diktats

Hur kan ordet diktat användas?

Det saknas exempel på hur diktat kan användas.

Hur används ordet diktat i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet diktat används i vanlig text.

 1. Något som någon har diktat för barn.
 2. Inte bara för att visa att vi inte böjer oss för Kinas diktat, utan för att vi alltid ska stå upp för de fria ordet, sade Wallmark, som var kritisk till att Linde inte nämnde hans namn.
 3. Inte bara för att visa att vi inte böjer oss för Kinas diktat, utan för att vi alltid ska stå upp för de fria ordet, säger Wallmark.
 4. På sin hemsida skriver till exempel Forum för levande historia att Sions Vises protokoll ”diktats ihop av tsarens hemliga polis”.
 5. Även socialdemokratiska kommunalråd ser hur deras jobb blir allt mer omöjliga på grund av strömmen av ogenomtänkta eller motsägelsefulla diktat från ovan.
 6. Vi har gått och stått i protester med både hjärtan och banderoller, vi har ropat ut slagord och ramsor om amnesti och alla människors lika rätt till liv tillsammans med våra nya vänner och familjemedlemmar, Sjungit, diktat, skrikit och debatterat.
 7. När jag insåg att Paolo hade diktat upp nästan varje detalj i det han berättat om sitt privatliv och vårt stundande bröllop, blev jag förkrossad.
 8. Poeten Gefen vill inte uttala sig, men sångerskan Ricky Gal, som framfört många av hans sånger, kallade Lieberman för ”terrorist” och beskrev hans diktat som ett led i nedmonteringen av landets demokrati.
 9. Elsie Johansson beskriver hur berättandet alltid har funnits inom henne – hur hon har diktat i sitt huvud på väg hem till stugan som barn, och hur hon alltid har haft en törst efter att bekräftas som en skapande människa.
 10. Samtidigt är det många som vill fortsätta kampen mot Assad och de dras då ofta till de radikala islamiströrelser som vägrar acceptera utländska diktat.
 11. Sergej Michalkov, som 57 år tidigare hade diktat den sovjetiska texten, fick i uppdrag att skriva en ny text som skulle handla om Ryssland istället för Sovjetunionen och om Gud istället för Lenin.
 12. Det låter som en modern omtolkning av romantikens överdrivna konstnärsmyt, geniet som får sina ingivelser genom högre diktat och följer impulser som han inte själv kan kontrollera.
 13. Enligt den huvudmisstänkte har paret diktat ihop historien.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på diktat