Synonymer till dissident

Dissident kan beskrivas som ”person som aktivt motarbetar den rådande ordningen”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av dissident samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till dissident

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till dissident.

Vad är motsatsen till dissident?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till dissident.

Vad betyder dissident?

 1. person som aktivt motarbetar den rådande ordningen

Hur kan ordet dissident användas?

Det saknas exempel på hur dissident kan användas.

Hur används ordet dissident i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet dissident används i vanlig text.

 1. Hård kritik kommer nu från människorättsgrupper och kinesiska dissidenter som uppmanar Scholz att ställa in Kinabesöket.
 2. Men precis som den tidens dissidenter hittade vägar runt censuren – med handskrivna nyhetsbrev och insmugglade radioapparater – kommer dagens digitaliserade medborgare att göra det med hjälp av vpn–klienter och andra tekniska lösningar.
 3. Den ryska historien har ju flera avskräckande exempel på hur dissidenter röjts ur vägen.
 4. Neiman försöker inte förringa förtrycket i öst, och intervjuar ett antal dissidenter som säger att mycket var outhärdligt i Honneckerland, dock inte själva antifascismen.
 5. Sedan dess har borgmästaren träffat kinesiska dissidenter, hissat Tibets flagga utanför sitt kontor och sagt upp ett samarbete mellan Prag och Peking.
 6. Hongkong har under decennier fungerat som en fristad för kinesiska dissidenter och andra kritiker av den kinesiska regimen, däribland konstnärer och andra kulturpersoner.
 7. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000–talet finns stora arbetsläger för dissidenter.
 8. Alsop har även poängterat att Beethovens spelades av Pinochets dissidenter i Chile och av vänsterradikala Occupy Wall Street i New York.
 9. Hur den goda samhälleliga viljan skapar de dissidenter som har en helt annan bild av hur samhället ska se ut.
 10. Signal är en populär app hos många journalister, politiker och dissidenter, detta då konversationerna är krypterade och det är möjligt att ställa in automatisk radering efter en viss tidsperiod.
 11. Regimens agenter mördade dissidenter, flera bosatta i Europa.
 12. När dissidenten Solzjenitsyn tilldelades priset menade det sovjetiska författarförbundet att Akademien ”låtit sig dras in i ett ovärdigt politiskt spel”.
 13. Berättelserna handlar vidare om påverkansoperationer kring valet i Taiwan, vid studentupproren i Hongkong och till och med om bortförandet av dissidenter, bland andra den svensk–kinesiske förläggaren Gui Minhai.
 14. Det är lätt att säga att censur gör en obstinat om man inte behöver ta konsekvenserna som dissident i Xi Jinpings Kina eller kurd i Erdoğans Turkiet.
 15. Saudiarabiska dissidenter har också upptäckt programvaran i sina telefoner.
 16. Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.
 17. Ye Mon Tun hälsade nyligen på sin kollega i Inseinfängelset, känt för att ha hyst dissidenter under militärjuntan och för tortyr och våld.
 18. Etiopisk polis har gripit elva kända dissidenter, efter att flera av dem benådats och släppts för bara några veckor sedan, uppger advokaten Ameha Mekonnen till AFP.
 19. Tidigare under kongressen signalerades varningar om att tuffare tag mot Taiwan och mot dissidenter i Hongkong.
 20. Han var en bulgarisk romanförfattare och journalist, som blivit en framträdande dissident efter att han hoppade av till väst 1969.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet dissident

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet dissident.

Bild med texten dissident