dit

Dit är synonymt med däråt och kan bland annat beskrivas som ”till det stället”. Ordet används i uttrycket ”hit och dit” som betyder ”utan bestämd riktning”. Dit är motsatsen till hit.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av dit och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till dit

däråt

Motsatsord till dit

hit

Vad betyder dit?

 1. till det stället
 2. till vilken plats

Hur används dit i uttryck?

 1. hit och dit = utan bestämd riktning

Böjningar av dit

 1. dit

Exempel på hur ordet dit kan användas

 1. hans flickvän bor i London, och snart ska han också flytta dit
 2. hon kom till Stockholm dit hennes familj just hade anlänt

Exempel på hur ordet dit används i svenska tidningar

 1. Resultatet innebar att en europé – som inte representerar någon av de brittiska öarna – tagit sig till kvartsfinal i VM i sporten för första gången sedan 1988, då den maltesiska Tony Drago tog sig dit.
 2. Vid framkörning dit hittar vi ytterligare en man som skadats i handleden med ett vasst föremål, säger Matilda Isaksson vid polisen i region Mitt, till tidningen.
 3. Bostaden har spärrats av och kriminaltekniker har kallats dit.
 4. Omkring två miljoner ukrainare har rest dit för att arbeta.
 5. På väg dit under utryckningen så fick vi veta att det hade skett en kollision i en korsning, en polisbil hade krockat med en mopedbil, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.
 6. – När vi kom dit påträffade vi en skottskadad person som är förd med ambulans till sjukhus, sade Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen efter händelsen.
 7. På Aibel insåg Sengupta att om han bara fokuserade på sitt eget kompetensområde, så kom han bara halvvägs dit han ville vara om han inte lät företagets prioriteringar vara drivkraften bakom beslutsfattandet.
 8. På sätt och vis besegrades Orbán i förhandlingarna, eftersom han for dit med ett politiskt mandat om att helt rensa bort kopplingen mellan budgeten och en respekt för rättsstaten.
 9. De som kom hem på det sättet fick alltid framträda i TV för att berätta vilket elände det var i de länder dit de emigrerat men hur de där upptäckt vilket jordiskt paradis Venezuela i själva verket var.
 10. Vi behöver fred på jorden och fred med jorden och för att nå dit behöver vi också alla de miljarder som ständigt slussas in i det slukhål som heter Försvarsmaktens budget.
 11. Så denne couturemästares sommarprat kränger lite hit och dit.
 12. – När vi kom dit försökte gärningsmannen undkomma, men han kunde snabbt gripas i närheten av brottsplatsen, säger Susanne Karlsson, vid polisen.
 13. Mitt råd till honom som tränare och före detta spelare är bara att han ska spela när han vill, när han är laddad och motiverad, och han ska spela på ställen dit han verkligen vill åka.
 14. Den tyske mittbacken Julian Chabot reducerade tidigt i andra halvlek och 20 minuter senare satte veteranen Fabio Quagliarella dit kvitteringen.
 15. För att komma dit krävs det ändringar i det som ligger på bordet nu, säger Löfven.
 16. Sophie brukar åka dit några gånger varje sommar.
 17. Jag spikar City men ritar dit ett garderingskryss för Atalanta då Sampdoria är i bra form och välorganiserat under Ranieri.
 18. Eftersom Blekingesjukhuset i Karlskrona var det närmsta sjukhuset så fördes kroppen dit.
 19. – Man kan snacka om detaljer hit och dit men utan det hårda arbetet är det mesta oväsentligt, och det tycker jag verkligen vi har.
 20. Vi åkte dit och hittade en helt utbrunnen bil och intill ligger en avliden person, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

DIT

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av DIT och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till DIT

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till DIT.

Motsatsord till DIT

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till DIT.

Vad betyder DIT?

Det saknas betydelser. Föreslå nya betydelser av DIT.

Böjningar av DIT

 1. DIT

Exempel på hur ordet DIT kan användas

Det saknas exempel.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till dit är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är däråt en synonym till dit. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är hit motsatsen till dit.