Synonymer till docent

Docent kan bland annat beskrivas som ”(titel för) universitetslärare med god kompetens som forskare”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av docent samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till docent

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till docent.

Vad är motsatsen till docent?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till docent.

Vad betyder docent?

 1. (titel för) universitetslärare med god kompetens som forskare
 2. akademisk titel som kan fås efter flera år av forskning efter avlagd doktorsexamen

Hur böjs docent?

 1. docent
 2. docenten
 3. docentens
 4. docenter
 5. docenterna
 6. docenternas
 7. docenters
 8. docents

Hur kan ordet docent användas?

Det saknas exempel på hur docent kan användas.

Hur används ordet docent i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet docent används i vanlig text.

 1. – Betydelsen av OSSE som ett forum där dialog ändå äger rum har ökat de senaste åren, säger Malena Britz, docent och universitetslektor på Försvarshögskolan (FHS).
 2. Susanne Urban är docent i bostads– och urbansociologi och hennes tes är att inslag av ägarlägenheter och bostadsrätter inte har någon inverkan på den sociala rörligheten.
 3. Manne Gerell är docent vid Malmö universitet och forskar om brottslighetens geografi, gängvåld och utsatta områden.
 4. I ett pågående forskningsprojekt vid Stockholms universitet har man konstaterat att kunskapen om hur lärare ska undervisa om sex och relationer är tunn, enligt Karin Gunnarsson som är docent i pedagogik och leder studien.
 5. Björn Wickman är docent vid avdelningen för kemisk fysik, vid institutionen för fysik på Chalmers.
 6. – I banan ligger kometstoft som rusar in i jordatmosfären med en hastighet på minst 30 kilometer per sekund, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.
 7. – Jag vill att dom ska visa oss vilka dom är på riktigt, sen jämför vi dem med andra djur och då får vi reda på vad som hänt under några hundra miljoner år, säger Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi och forskningsledare för alligatorforskningen.
 8. Lone Frank, född 1966, är dansk författare och vetenskapsjournalist med en bakgrund som docent i neurobiologi.
 9. Våra forskningsprojekt tar fram en fungerande metodik som kan appliceras på problem av liknande karaktär, säger Mehdi Tarkian, docent på Design Automation Laboratory.
 10. Enligt Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, finns det inga stora skillnader mellan det politiska förslaget på ny lagstiftning och det som parterna lade fram förra året, vilket är väntat.
 11. Mats Björkin är docent i filmvetenskap vid Göteborgs universitet.
 12. Om vi ska kunna göra en klimatomställning behöver vi använda elen på ett smartare sätt, säger Tove Malmqvist Stigell, docent i hållbart byggande på KTH.
 13. Andreas Diedrich, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, som också forskat kring integration, är inne på samma linje.
 14. Har man det ska man söka hjälp, säger Soo Aleman, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.
 15. Shirin Ahlbäck Öberg – docent och universitetslektor i statskunskap vid Uppsala universitet.
 16. – Det är en åtgärd som är väldigt lätt att rekommendera och som skulle ha viss effekt åtminstone, säger Finn Nilson, docent i riskhantering vid Karlstad universitet.
 17. Resultaten blir därför oerhört viktiga eftersom vi nu kan titta på ohälsa i specifika grupper, säger Elin Ekblom–Bak, docent vid GHI och forskningsansvarig för studien.
 18. Johan Tham, överläkare och docenten på infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus Malmö, säger till DN att han inte tror att bristen på antikroppar är den enda förklaringen till att personer kan smittas igen.
 19. – En enda tablett verkar ge lindring av depressionsymtom i flera månader, säger Johan Lundberg, docent i psykiatri och som ansvarar för studien på Karolinska Institutet.
 20. Det är viktigt att det finns bra exempel, det kan pressa andra länder till att agera och att visa vad som är möjligt, säger Marcus Carson, docent i sociologi och seniorforskare på Stockholm Environment Institute.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på docent