Synonymer till dokument

Vi känner till 15 synonymer till dokument. Ordet dokument är en synonym till handling och skrift och kan bland annat beskrivas som ”skrift, handling (ofta av juridisk eller historisk betydelse)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av dokument samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till dokument

 1. akt
 2. attest
 3. avskedsansökan
 4. blankett
 5. bok
 6. handling
 7. patent
 8. rapport
 9. röstsedel
 10. skrift
 11. skrivelse
 12. stadga
 13. studie
 14. text
 15. upphovsrätt

Vad är motsatsen till dokument?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till dokument.

Vad betyder dokument?

 1. skrift, handling (ofta av juridisk eller historisk betydelse)
 2. avgränsad samling information i en viss form (text, bild, ljud, video etc.), ofta tryckt på papper, existerande på ett lagringsmedium eller som en datafil

Hur kan ordet dokument användas?

Följande exempelmeningar visar hur dokument kan användas.

 1. ett historiskt dokument

Hur används ordet dokument i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet dokument används i vanlig text.

 1. Bara timmar tidigare, på fredagen, hade president Vladimir Putin signerat dokument som annekterade Donetskregionen, som staden ligger i, och i praktiken utnämnt det som ryskt territorium i strid med folkrätten.
 2. De dokument som han lämnat in för att styrka sin version har lågt eller mycket lågt bevisvärde, enligt rätten.
 3. På toppmötet ska Nato anta ett nytt strategiskt dokument för Natos prioriteringar.
 4. Då kan nämligen inte underskriften bäddas in i dokumentet som ska signeras på ett begripligt eller lagenligt sätt.
 5. Och andra kommer att försöka ta sig in på arenan genom att påstå att de är funktionärer, tillhör Uefa, städpersonal eller medicinsk personal”, skriver DNHL i dokumentet två dagar före finalmatchen.
 6. Högsta domstolen i USA kan vara på väg att häva den amerikanska abortgarantin, visar läckta dokument som tidningen Politico tagit del av.
 7. Många starka röster har höjts efter det läckta dokumentet från amerikanska högsta domstolen, som hotar att häva aborträtten i USA.
 8. Nancy Northup, ordförande för organisationen Center for reproductive rights, understryker att man ännu inte vet om dokumentet som Politico publicerat är äkta.
 9. Bland annat hittills okända ”HF Trust” på Cypern, där hemliga dokument visar att trusten år 2016 värderades till 893 miljoner dollar.
 10. Några dagar före den nya stora invasionen i februari i år skrev Rysslands president Vladimir Putin under dokument med innebörden att dessa två "republiker" är självständiga.
 11. Enligt dokument som Reuters tagit del av har KA–SAT tillhandahållit internetuppkoppling till ukrainska militär– och polisenheter.
 12. Den ryskspråkiga hemsidan uppges publicera bilder av dokument och på kroppar på de ryska soldater som dödats i striderna, samt filmer på soldater som tagits till fånga, enligt Ukraina.
 13. Enligt Cisa ska hackarna kommit över både känsliga och icke hemlighetsstämplade mejl och dokument samt data på patentskyddad och exportkontrollerad teknologi.
 14. ”Vid genomgång av loggar kan vi konstatera att 41 larmkunder har larmat och inte fått svar”, står det i det interna dokumentet som gick ut dagen efter händelsen.
 15. Den nationella säkerhetsstrategin är ett offentligt dokument som tar upp en rad olika typer av hot, som militära hot, klimathotet, hälsohot, terrorism och energiförsörjning.
 16. Det var läckta dokument som gjorde att Jennings kunde avslöja mutskandalen inom marknadsbolaget ISL, vilket blev början till slutet för Fifabasen Sepp Blatter och som tvingade fram reformer även inom världens största idrott.
 17. Eftersom Djokovic inte kunde visa upp godtagbara dokument har hans visum dragits tillbaka.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är handling en synonym till dokument. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet dokument

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet dokument.

Bild med texten dokument