dosimeter

Dosimeter är synonymt med dosmeter och stråldosmätare och kan beskrivas som ”instrument som mäter hur stor strålningsdos en person har blivit utsatt för”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av dosimeter och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till dosimeter

dosmeter, stråldosmätare

Motsatsord till dosimeter

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till dosimeter.

Vad betyder dosimeter?

 1. instrument som mäter hur stor strålningsdos en person har blivit utsatt för

Böjningar av dosimeter

 1. dosimeter
 2. dosimetern
 3. dosimeterns
 4. dosimeters
 5. dosimetrar
 6. dosimetrarna
 7. dosimetrarnas
 8. dosimetrars

Exempel på hur ordet dosimeter kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet dosimeter används i svenska tidningar

 1. – Jag har dock inte uppmätt några ökade nivåer av radioaktivitet med min dosimeter här i Kiev i alla fall, säger han.
 2. Genom att utrusta vr–miljön med strålningsvärden och dosimetrar kan en underhållsarbetare testa olika rutter för att planera jobbet så att hen utsätts för så lite strålning som möjligt.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till dosimeter är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är dosmeter en synonym till dosimeter. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.