drömma

Drömma är synonymt med fantisera och fantasier och kan bland annat beskrivas som ”uppleva händelser baserade på en hallucinationsliknande tankeverksamhet som förekommer under (REM-) sömn”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av drömma och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till drömma

dagdrömma, dikta, fantasier, fantisera, förhoppningar, hitta på, mål

Motsatsord till drömma

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till drömma.

Vad betyder drömma?

 1. uppleva händelser baserade på en hallucinationsliknande tankeverksamhet som förekommer under (REM-) sömn
 2. fantisera om; hoppas på
 3. (med negation) vara otänkbart; inte vara önskvärt

Böjningar av drömma

 1. drömd
 2. drömde
 3. drömdes
 4. drömma
 5. drömmas
 6. drömmer
 7. drömt
 8. drömts

Exempel på hur ordet drömma kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet drömma används i svenska tidningar

 1. Jag drömmer om att spela i franska filmer.
 2. Att bli medlem i den klubben är det många som drömmer om.
 3. Det är väl något man drömt om, sade Curmark, som dunkade in en volley i nättaket efter en hörnretur.
 4. Samtidigt finns det en drivkraft och en stor andel av svenska folket drömmer om att driva eget, säger Boo Gunnarson, företagsexpert vid Visma.
 5. Gång på gång skriver FN ner sina prognoser om världens befolkningsökning, den globala tillväxten har sjunkit sedan 70–talet och omvälvande uppfinningar i klass med mässlingvaccinet eller automobilen kan vi bara drömma om.
 6. – Det är något man drömmer om på pojkrummet.
 7. En lugn och harmonisk plats för den som drömmer om svensk sommar.
 8. Redan innan covid–19 var det många som börjat drömma om (eller preppa för) ett oberoende liv.
 9. Bland annat anklagade han länderna för att tänka kortsiktigt kring den inre marknaden och för att ta ifrån yngre generationer friheten att drömma.
 10. Att få ett kommersiellt projekt med ett företag som ABB är vad startups drömmer om.
 11. Den som drömmer om bad, soliga picknickar och ljumma grillkvällar, då det så här i coronatider skulle gå att umgås utomhus, blir besviken.
 12. Hon lever ju ett bra liv, ett sånt liv som många drömmer om, med mycket umgänge och vänner som gärna dröjer sig kvar i huset när festerna är över.
 13. – Folk drömmer inte lika stort här ute.
 14. Peter Englunds bok har undertiteln ”Berättelsen om ett mord”, men det historikern skriver fram är lika mycket berättelsen om den förlorade idyll som alltifrån linoljevurmare till socialdemokrater och stadsplanerare drömmer om att återskapa.
 15. Många ägnar tiden åt att räkna dagarna till frihet och drömma om att få gå ut för att äta en pizza eller röka en cigarett.
 16. Nog drömmer jag om en värld utan gränser, en värld där välstånd inte är begränsat till vissa och där varje människa är fri.
 17. Då kan jag kanske göra mina egna cigarrer, som jag drömmer om.
 18. Jag drömde om lockigt hår, och knaprade brödkanter.
 19. Man skulle inte drömma om att göra så nu.
 20. – Jag drömmer om att kunna vara med och fajtas högt upp, men jag är ödmjuk inför att det är hög nivå på damskidåkning just nu.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till drömma är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är fantisera en synonym till drömma. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.