dumpa

Nedsättande, undvik att använda.

Dumpa är synonymt med kasta och lämna och kan bland annat beskrivas som ”sänker (särskilt avfall) i hav, sjö eller flod”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av dumpa och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till dumpa

kasta, kasta bort, lämna, slänga, släppa, spola, tippa

Motsatsord till dumpa

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till dumpa.

Vad betyder dumpa?

 1. sänker (särskilt avfall) i hav, sjö eller flod
 2. sänker priset kraftigt
 3. (transitivt) med hänsyn av konkurrens sälja utomlands till underpris
 4. (transitivt) kraftigt sänka pris på
 5. (transitivt) avsluta kärleksförhållande med, göra slut med
 6. (transitivt) slänga, göra sig av med

Böjningar av dumpa

 1. dumpa
 2. dumpad
 3. dumpade
 4. dumpades
 5. dumpar
 6. dumpas
 7. dumpat
 8. dumpats

Exempel på hur ordet dumpa kan användas

 1. fabriken fick böter för att ha dumpat avfall i sjön
 2. företaget betalar svarta löner och kan därför dumpa priserna
 3. hon dumpade honom då han betedde sig som en gris

Exempel på hur ordet dumpa används i svenska tidningar

 1. På nästan 500 sidor hinner Aftonbladets dåvarande kulturchef inte bara nagelfara metoo–journalistiken utan också fylla 50 och strax därpå bli dumpad av en 17 år äldre man.
 2. Om ni dumpar Huawei så sänder det ett väldigt negativt budskap till andra kinesiska företag, säger Liu.
 3. Även de problem som fått branschen att tillsätta sin egen Byggmarknadskommission – ökningen av arbetsplatsolyckor, kringgående av kollektivavtal, dumpade arbetsvillkor och löner, växande kriminalitet – är i stort sett okända i småhusbranschen.
 4. Årets Melodifestivalen–vinnare har dumpat John Lundvik och uppträder i egen rätt 2020.
 5. I sin ansökan till FCC ber Directv om tillåtelse att få göra detta utan att behöva dumpa satellitens kvarvarande bränsle, vilket annars är ett krav just för att minska risken för en explosion.
 6. FN har pekat ut engångsplast som ett stort problem för klimatet då stora mängder antingen grävs ned, dumpas i vattendrag eller hamnar i havet.
 7. Senare erkände han att den förklaringen inte stämde, och att han i själva verket styckat kroppen och dumpat kroppen i Kögebukten.
 8. Thailand rankades för bara månader sedan som det sjätte värsta landet i världen att dumpa avfall i haven.
 9. Glesbygdskommuner med få jobb och många tomma bostäder anklagar storstadskommuner för att ”dumpa” socialt utsatta personer hos dem.
 10. Svart massa från batteriåtervinning har dumpats på en åker i Kumla, enligt uppgifter till Expressen.
 11. Antingen lär Labour behöva dumpa både sitt socialistiska program och sin partiledare för att få administrera en ny folkomröstning.
 12. Du och pappa bara dumpar mat på min tallrik.
 13. Hundratals ton miljöfarligt batteriavfall har dumpats i en åker i Kumla, enligt uppgifter till Expressen.
 14. Enligt sajten är Oneplus redan redo att dumpa sin omtalade pop up–kamera.
 15. Därför har man nu två år i rad gjort nya utgrävningar i samma område för att leta efter ryska soldater som finska armén, enligt ryska historiker, ska ha avrättat och dumpat i samma massgrav.
 16. Vissa av åren har det varit prisjusteringar på uppåt 30 procent för sill, ansjovis och lax, både när priserna dumpas i december och när priskorrigeringen kommer i januari.
 17. De misslyckas och då stjäl de, enligt misstankarna, Gert–Inges Volvo i centrala Markaryd, mördar honom och dumpar kroppen i skogen.
 18. – Det finns inga andra fartyg som kan ha läckt eller dumpat olja från Venezuela, uppger den federala polisen för tidningen.
 19. Olyckligt kär är han också och gör håglösa försök att dejta andra killar samtidigt som han gång på gång dumpas av snubben han egentligen vill ha.
 20. Angriparna vill och behöver kommunicera med omvärlden, speciellt med sin så kallade C2–server (Command and Control), eller med andra entiteter där man kan dumpa stora datamängder, till exempel.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till dumpa är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kasta en synonym till dumpa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.