elak

Elak är synonymt med gemen och grym och kan bland annat beskrivas som ”som vill andra människor illa, stygg, ond ”. Ordet är motsatsen till snäll.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av elak och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till elak

dum, gemen, grym, hatisk, illasinnad, illvillig, infam, nedrig, ojuste, ond, ondsint, ondskefull, otäck, perfid, , stygg, taskig, tyken

Motsatsord till elak

snäll, vänlig

Vad betyder elak?

 1. som vill andra människor illa, stygg, ond 
 2. som har mål som uppfattas som negativa; ibland som är potentiellt farlig; som avsliktligen utsätter andra för vad denne själv anser som negativt

Exempel på hur ordet elak kan användas

 1. när hon var liten kunde hon vara elak mot sina småsyskon

Exempel på hur ordet elak används i svenska tidningar

 1. Ett gäng skådespelarkamrater stämmer upp i en elak parafras på Abbas sjuttiotalsschlager ”Ring ring” för att påminna honom om att ingen längre frågar efter hans produktioner.
 2. Men det är beklämmande lätt att vara elak.
 3. Hon hade den där vinnarinstinkten, men var aldrig elak mot någon, gjorde aldrig några fula omkörningar, utan var sportslighet personifierad.
 4. Det drivs skoningslöst elakt och sanslöst roligt med underhållnings–tv, från ”Stjärnorna på slottet” till ”Skavlan”.
 5. Filmen som sågades brutalt efter premiären i USA och Storbritannien i julas, har även fått många av de svenska filmkritikerna plocka fram sina elakaste formuleringar.
 6. – Jag gillade det som Meghan sa på Fashion Awards, att det brukade vara coolt att vara elak och att det nu är coolt att vara snäll.
 7. – Vår mellanson stod utanför omklädningsrummet och väntade på mig efter matchen då han hörde vuxna säga elaka saker om sin pappa.
 8. Det var viktigt för mig att det inte skulle bli en skildring av ett stackars barn med en elak förälder utan att filmens mamma Sofia var nyanserad och en hel människa.
 9. Enligt Svenska Akademiens ordlista är en megära en argsint och elak kvinna.
 10. Det är elakt, okänsligt och huvudlöst.
 11. Utan någonstans att fly blev Hatto offer för de små gnagarnas hunger, och snart återstod bara skelettet av den elake kyrkofursten.
 12. Den kinesiska underrättelseinhämtningen framställs som en verksamhet som vi bara ska leva med genom att hålla god min i elakt spel.
 13. De kan oroa sig för hur föräldrarna har det, om folk är elaka i fängelset och om föräldern får mat.
 14. De mest utstuderade elaka sakerna sparade han till mormor.
 15. När Julie och Christian pekade på skillnaderna talade de vagt om helhetskoncept, logotypen och färgvalen (i ärlighetens namn var reportaget elakt, skillnaderna är större än så).
 16. En trollkarl med onda krafter kallades för ram, det vill säga elak och ond, och man kunde använda ram om spökerier också.
 17. Hon äter för ohälsosamt och tycker elaka tankar om andra.
 18. – Trumps politik är barbarisk, han är elak på så många nivåer.
 19. När Kanya var yngre fick hon utstå många elaka kommentarer från sina jämåriga.
 20. Med tanke på hans storlek var många rädda för honom, men det fanns inget elakt i honom, säger Elodie Sampere till CNN.
 21. Den brittiske utrikesministern Boris Johnson anklagade på söndagen Moskva för "självbelåten sarkasm och förnekelse" samt "elakt, störande beteende" och säger att världssamfundet står på Storbritanniens sida.
 22. Tur att de inte sa några elaka saker.
 23. Den brittiske utrikesminister Boris Johnson anklagade på söndagen Moskva för "självbelåten sarkasm och förnekelse" samt "elakt, störande beteende" och säger att världssamfundet står på Storbritanniens sida.
 24. Sedan övergick de elaka orden till regelrätta hot.
 25. Och svara på angenäma frågor som ”visst får väl de elaka också en begravelsesten?” och “är jag normal?” från mina två åttaåringar.
 26. Och absolut, det är en låt som kräver ett par lyssningar, och som kanske egentligen gör sig bättre i hörlurar samtidigt som man nostalgiskt försätter sig i det dramatiskt hjärtekrossade skick man var i när någon elak jävel dumpade en i gymnasiet.
 27. Den ofta ganska yrvakna journalistiken brukar emellanåt – om man får vara elak – understryka den vanliga kritiken att ”om en dag är kvinnodag, så är väl övriga 364 mansdagar”.
 28. Grönvall ser även fram emot att ta sig an rollen som den alkoholiserade och elaka fröken Hannigan, en roll som Rydberg själv har spelat tidigare.
 29. Lyssnar man på de elakaste belackarna har han kapitaliserat på flyktingsituationen med en tillrättalagd, politisk korrekt godhet som alibi.
 30. Men hon möttes i stället av elaka glåpord, sexistiska kommentarer från manliga kolleger i branschen – och av idrottsstjärnor.
 31. Men Valeria Luiselli är inte den sortens immigrant som håller sig på sin kant och skriver romaner om hur ingen förstår en och hur elaka och orättvisa alla är på den plats där hon hamnat.
 32. – Jag har varit elak i tidigare kärleksrelationer.
 33. Visserligen har Agatha en märklig talande och ganska elak ödla i källaren.
 34. Den kom sedan Kanada bokstavligen kört över Tre Kronor med fysiskt och elakt spel.
 35. När Yulia i november 2017 la upp bilden på sina fyrkantiga bröst möttes hon genast av häcklande följare, som riktade elaka kommentarer mot bloggerskan, skriver The Sun.
 36. Det var när matchen blev som allra mest fysisk och elak som kanadensarna gick ifrån.
 37. Det var elakt och grinigt från start.
 38. Det är ett antal hundra personer som lever sina liv framför datorn och sitter och skriver elaka saker till människor som man är arg på.
 39. Att kräva det redan nu i Pyeongchans är inte bara lika orättvist som elakt.
 40. I vår gymnasieklass bildades ett mindre kotteri, där vi diskuterade alltifrån litteratur och politik till elaka lärare.
 41. Då blir ett naturligt steg att se över samarbetet och konsekvensen blir att de tycker att vi är elaka som inte går dem till mötes.
 42. I förhör uppger han att han planerade köra in i T–centralen  – och att framtida dåd kommer att bli ”större och elakare”.
 43. Journalisterna var absolut mycket mer elaka mot artisterna än vad vi är nu, säger Hanna Fahl.
 44. På högerkanten jagar man den växande skara kättare som är precis lika elaka, inhumana, och onda.
 45. En skräddarsydd orkestrering med svängrum för såväl ett 1970–talsfunkigt sound som pumpande varietémusik, dragspel och elak elgitarr.
 46. Enligt en tredjedel av flickorna, 33 procent, har andra skrivit elaka saker i sociala medier som gjort dem ledsna eller kränkta.
 47. Men Anastasia verkar till synes inte bry sig om hatarnas elaka kommentarer.
 48. När man pratar om humor utgår man ofta från att det ska vara elakt eller stötande.
 49. Det är elakt att kalla Madeleine för ”latast i kungahuset”.
 50. När ska du lämna sjukhuset? När ska du åka hem till Ukraina? Vem ska betala för vården? Jag blev hysterisk, kanske elak mot folk.
 51. Det finns lika lite modersinstinkter hos Dahls elaka och barnätande huvudpersoner som hos den iskalla Vita häxan i Narnia–serien av CS Lewis.
 52. Han bygger nu ett försvar för Molly som oskuldsfullt offer för elaka män som inte bara förminskar hennes ansvar för sin kriminalitet utan också henne som människa.
 53. I vår tafatthet inför buset rullar vi tillbaka samhällsutvecklingen till tiden före Magnus Erikssons allmänna landslag 1350, och låter igen den elakaste, skränigaste och fräckaste vinna.
 54. Japans antidopningsorganisation kallar Suzukis fusk "extremt elakt" och konstaterar att "det är motsatsen till sportens fair play".
 55. Japans antidopningsorganisation kallar Suzukis fusk ”extremt elakt” och konstaterar att ”det är motsatsen till sportens fair play”.
 56. Bitvis väldigt rolig och full med konstnärlig lyteskomik utan att bli elak.
 57. Haags resa skänker hopp, på något sätt, och… det är svårt att inte älska ljudet av elaka kritiker som blivit tystade.
 58. Reanna berättar även att hon får elaka blickar – men att hon får tröst och stöd av familjen, som har varit med om en liknande situation förut.
 59. En del människor har fastnat i negativa, destruktiva, elaka och rent giftiga beteenden – som inte bara förstör för dem själva, utan för alla runt omkring dem.
 60. Vasst och ganska elakt, men alltid med en genuin kärlek till kändiskultur.
 61. Efter att ha sett dagens avsnitt med barnen förutom att den är mörk och dyster så tycker jag faktiskt att den är väldigt elak och "rå" och inte passar sig för i mitt fall en två– och fyraåring”, skriver en person på Facebooksidan.
 62. Det var skolans tuffingar, de populära, de elaka.
 63. Diski är intellektuell utan att bli uteslutande, vass utan att bli elak, smart och rolig.
 64. Medan snön yrde i nordvästra England sjöng de elaka sånger om parkerade bussar från minut ett, ett avgrundsdjupt hån som träffar den röda halvan av den här staden i solarplexus, för där ligger ju en smärtsam sanning.
 65. – Han kunde svänga snabbt, bli jättearg och sur och säga elaka saker.
 66. Hon uppmanar nu sina kritiker att sluta och att de har något elakt att säga ska de hålla det för sig själva.
 67. Michael Flynn har genom sina advokater kritiserat tidigare medieuppgifter om hans påstådda otillbörliga Rysslandskontakter som ”ogrundade anklagelser, skandalösa påståenden om förräderi, och elaka antydningar riktade mot honom”, enligt tv–kanalen.
 68. Tonen blir bara elakare och elakare och förövarna blir mer och mer hotfulla, mer och mer rakt på sak, säger Per–Åke Wecksell, kriminalkommissarie på polisens nationella it–brottscentrum.
 69. I sin nominering beskriver juryn ”Hamnen” som en "visionärt melankolisk och elakt rolig diktsamling om förtvivlade hipsters som försöker leva på en tunn yta av trygghet".
 70. Efter en kort överläggning kom vi fram till att Ava egentligen var ganska konstig och att David visserligen kunde vara lite elak ibland men att han aldrig skulle begå en sådan sak.
 71. – Och vi har ju inte skrivit något elakt om någon eller något.
 72. Aftonbladet hade velat höra mer om kärleken och mindre om elaka sandflugor som ligger bakom sjukdomen leishmaniasis.
 73. Det här går överstyr, om ni är riktiga fans skulle ni inte vara så elaka mot personer jag tycker om.
 74. För det går verkligen att vara elak mot No Man’s Sky.
 75. Det blir så när du hållit upp en månad, erkänner Henrik när han rullar ut långt i den smärtsamt elaka magövningen.
 76. Jag var gammal nog vid den tiden, och elak nog, att ta för givet att det säkert var ett ställe där man också tog av sig paljettkläderna.
 77. Själv tycker jag mig ha rätt att ryta ”jävla fitta” (eller ”satans kukhuve”) när skrivaren trilskas, och väsa det bakom ryggen på nån elak typ oavsett kön.
 78. Dess uttryckliga vilja är att vara ”bête et mechant”, dum och elak, och den lyckas mycket väl med sitt uppsåt.
 79. Aftonbladets Staffan Heimerson beskriver Uggla som ett proffs i Sommars amatörparad som mobbar tillbaka mot elaka musikjournalister.
 80. – Oavsiktligt elak AI kan uppstå genom dålig design, programmering eller hårdvarubrister till exempel, säger forskaren.
 81. Det är ett skoningslöst elakt fadersporträtt som närmar sig Gillian Flynns kompromisslösa hat, och ändå är Sean Jackson inte någon obekant typ.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till elak är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är gemen en synonym till elak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är snäll motsatsen till elak.