elak

Elak är synonymt med gemen och grym och kan bland annat beskrivas som ”som vill andra människor illa, stygg, ond ”. Ordet är motsatsen till snäll.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av elak och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till elak

dum, gemen, grym, hatisk, illasinnad, illvillig, infam, nedrig, ojuste, ond, ondsint, ondskefull, otäck, perfid, , stygg, taskig, tyken

Motsatsord till elak

snäll, vänlig

Vad betyder elak?

 1. som vill andra människor illa, stygg, ond 
 2. som har mål som uppfattas som negativa; ibland som är potentiellt farlig; som avsliktligen utsätter andra för vad denne själv anser som negativt

Böjningar av elak

 1. elak
 2. elaka
 3. elakare
 4. elakast
 5. elakaste
 6. elake
 7. elakt

Exempel på hur ordet elak kan användas

 1. när hon var liten kunde hon vara elak mot sina småsyskon

Exempel på hur ordet elak används i svenska tidningar

 1. En elak tunga skulle kanske säga att varken Macron eller Erdogan egentligen är intresserade av komma till rätta med de komplexa motsättningarna mellan väst och islam eftersom fiendebilden helt enkelt gynnar dem.
 2. Det kanske inte handlar så mycket om att förstå hårda fakta, utan att sätta sig in i ett helt annat samhälle där staten är en elak makt.
 3. – I den oredigerade dagboken har jag skrivit elakare om Ebba Witt, men jag har inget behov av att vara hur elak som helst.
 4. Ett gäng skådespelarkamrater stämmer upp i en elak parafras på Abbas sjuttiotalsschlager ”Ring ring” för att påminna honom om att ingen längre frågar efter hans produktioner.
 5. Men det är beklämmande lätt att vara elak.
 6. Hon hade den där vinnarinstinkten, men var aldrig elak mot någon, gjorde aldrig några fula omkörningar, utan var sportslighet personifierad.
 7. Det drivs skoningslöst elakt och sanslöst roligt med underhållnings–tv, från ”Stjärnorna på slottet” till ”Skavlan”.
 8. Filmen som sågades brutalt efter premiären i USA och Storbritannien i julas, har även fått många av de svenska filmkritikerna plocka fram sina elakaste formuleringar.
 9. – Jag gillade det som Meghan sa på Fashion Awards, att det brukade vara coolt att vara elak och att det nu är coolt att vara snäll.
 10. – Vår mellanson stod utanför omklädningsrummet och väntade på mig efter matchen då han hörde vuxna säga elaka saker om sin pappa.
 11. Det var viktigt för mig att det inte skulle bli en skildring av ett stackars barn med en elak förälder utan att filmens mamma Sofia var nyanserad och en hel människa.
 12. Enligt Svenska Akademiens ordlista är en megära en argsint och elak kvinna.
 13. Det är elakt, okänsligt och huvudlöst.
 14. Utan någonstans att fly blev Hatto offer för de små gnagarnas hunger, och snart återstod bara skelettet av den elake kyrkofursten.
 15. Den kinesiska underrättelseinhämtningen framställs som en verksamhet som vi bara ska leva med genom att hålla god min i elakt spel.
 16. De kan oroa sig för hur föräldrarna har det, om folk är elaka i fängelset och om föräldern får mat.
 17. De mest utstuderade elaka sakerna sparade han till mormor.
 18. När Julie och Christian pekade på skillnaderna talade de vagt om helhetskoncept, logotypen och färgvalen (i ärlighetens namn var reportaget elakt, skillnaderna är större än så).
 19. En trollkarl med onda krafter kallades för ram, det vill säga elak och ond, och man kunde använda ram om spökerier också.
 20. Hon äter för ohälsosamt och tycker elaka tankar om andra.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till elak är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är gemen en synonym till elak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är snäll motsatsen till elak.