Synonymer till enas

Vi känner till 4 synonymer till enas. Ordet enas är en synonym till samtycka och sympatisera och kan bland annat beskrivas som ”blir enig(a)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av enas samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till enas

 1. komma överens
 2. medgivande
 3. samtycka
 4. sympatisera

Vad är motsatsen till enas?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till enas.

Vad betyder enas?

 1. blir enig(a)
 2. (deponens) bli enig, bli ense

Hur kan ordet enas användas?

Följande exempelmeningar visar hur enas kan användas.

 1. parterna enades om ett nytt avtal

Hur används ordet enas i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet enas används i vanlig text.

 1. Klimatmålen går inte att nå om världens ledare inte kan enas om ett ambitiöst avtal för att rädda jordens biologiska mångfald vid det kommande FN–mötet i december.
 2. Djurgården och Niklas Svedberg siktar nu på att försöka enas om något för att komma igång innan Lindbom åker iväg på JVM.
 3. Få upp tempot på utsläppsminskningarna och fasa ner användandet av kol, det var några av de punkter som världens länder enades om vid COP26 förra hösten.
 4. Också gruvarbetare i Bolidens gruva i Aitik, utanför Gällivare, har enats om ett eget lönekrav som slutade på 15 procent.
 5. De två ledarna för USA och Kina har enats om att ”kärnvapenkrig aldrig bör utkämpas, rapporterar Reuters.
 6. Inför COP27 hade de därför enats om att trycka på för att frågan om kompensation för klimatrelaterade förluster och skador (loss and damage) ska tas upp på konferensens dagordning.
 7. I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.
 8. – Om hon eller någon annan ska få dem tillbaka beror på om man under den närmaste tiden kan enas om ett brett regeringsprogram under den kommande tiden.
 9. Svårare är det att enas om vilken som är allra bäst, men den 28 november kan vi bråka om vad Augustprisets jury tycker om saken.
 10. Beskedet innebär att man nu enats om det första förslaget i EU–kommissionens stora ”Fit for 55”–paket som presenterades förra sommaren och som syftar till att minska utsläppen år 2030 med 55 procent jämfört med år 1990.
 11. Ytterligare några dagar senare meddelade Pape Poulsen att han och maken enats om att gå isär.
 12. – Kan vi två enas om att ingen regering ska tillträda utan att ha säkrat stöd för sin ekonomiska politik?.
 13. Regeringen och alla riksdagspartier har enats om att höja försvarsutgifterna ordentligt under de kommande åren.
 14. Tennisvärlden är långt ifrån enad i frågan – men Svenska tennisförbundet tycker att beslutet är både rimligt och befogat.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är samtycka en synonym till enas. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på enas

Ord som slutar på enas

Bild till ordet enas

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet enas.

Bild med texten enas