Synonymer till endast

Vi känner till 6 synonymer till endast. Ordet endast är en synonym till enkom och uteslutande och kan beskrivas som ”bara, enbart, blott”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av endast samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till endast

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet endast och kan ofta användas istället.

 1. bara
 2. blott
 3. enbart
 4. enkom
 5. idel
 6. uteslutande

Vad är motsatsen till endast?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till endast.

Vad betyder endast?

 1. bara, enbart, blott

Hur kan ordet endast användas?

Följande exempelmeningar visar hur endast kan användas.

 1. på dörren satt en skylt med texten "Endast personal"

Hur används ordet endast i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet endast används i vanlig text.

 1. Detta är en direkt förutsättning för att bli konsumenternas föredragna varumärke och det är endast genom att öka antalet konsumenter i den här processen som ett varumärke kan växa och öka sina marknadsandelar.
 2. Turkiet har tidigare antytt att man kan komma att ratificera endast Finlands Natoansökan.
 3. I ett första skede är betalversionen endast tillgänglig i USA, men Open AI säger sig bredda funktionen utanför de amerikanska gränserna "inom kort".
 4. I ett första skede är betalversionen endast tillgänglig i USA, men Open AI säger sig bredda funktionen utanför de amerikanska gränserna ”inom kort”.
 5. Enligt försvarsministerns pressekreterare Johan Hjelmstrand har mötet endast skjutits upp och ett nytt datum ska fastställas, något sådant finns dock ännu inte.
 6. Mark Gurman uppger att ett externt batteri – trådbunden till enheten – ska ge endast två timmars batteritid.
 7. De äldre personen ska då ha varit klädd i endast pyjamas samt saknade skor.
 8. Inte på över tio år har den svenska kronan varit så svag som nu och blickar man längre tillbaka är det endast korta perioder 2009, 2001 samt några gånger under 1990–talet som vår valuta varit mindre värd.
 9. Tillverkaren körde länge på ramsan om ”samma räckvidd men halva priset”, med en tydlig blinkning till Tesla som när det begav sig endast hade Model S och X i utbudet.
 10. Men Persson och Hanna Öberg noterades endast för ett extraskott var, och den sistnämnda var dessutom en kanon i spåret.
 11. Utan tillräcklig elförsörjning blir operationer framflyttade, patienters journaler blir otillgängliga för att internet ligger nere och vårdpersonal tvingas undersöka patienter endast med skenet från en ficklampa.
 12. Medierna har bland annat blivit instruerade att endast publicera information från officiella källor – där invasionen inte får kallas krig utan en "specialoperation".
 13. Detta trots att presslagen i den turkiska författningen tillåter åtal endast för nyhetsartiklar som är yngre än fyra månader! Åtalet mot mig för ekonominotisen inleddes på direktiv från premiärministern 2017.
 14. "Produktionen från övriga kraftslag, inklusive havsbaserad vindkraft, förändras endast lite under perioden", säger Mattias Jonsson, enhetschef för elmarknadsanalys på Svenska kraftnät, i ett pressmeddelande.
 15. Istället har ett nytt förslag som endast låter högt uppsatta poliser ta beslut om att robotarna ska använda dödligt våld lagts fram.
 16. Huvudprincipen är att omvärdering av bostaden som kan ligga till grund för att räkna om belåningsgraden endast får ske vart femte år, något som alltså kan bli aktuellt för många nu, speciellt med tanke på att bostadspriserna stigit kraftigt.
 17. Rättegången väntas fortgå till och med torsdagen och än så länge har endast den tilltalade hörts i rätten.
 18. De har som gemensam ambition att staden till 2024 ska ha infört miljözon klass 3 i delar av city och i Gamla stan där man endast får köra med gas– eller elbilar.
 19. Nu beräknas endast ett par tusen civila vara kvar i staden, som uppges sakna både el och vatten.
 20. Enligt mejlet kommer endast de som är beredda att arbeta extremt hårt kunna jobba kvar.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är enkom en synonym till endast. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på endast

Bild till ordet endast

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet endast.

Bild med texten endast