erövra

Erövra är synonymt med inta och intaga och kan bland annat beskrivas som ”tar med våld, intar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av erövra och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till erövra

annektera, besegra, införliva, inta, intaga, slå, ta i besittning, ta över, vinna, övervinna

Motsatsord till erövra

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till erövra.

Vad betyder erövra?

 1. tar med våld, intar
 2. underlägga sig eller komma i kontroll över något, speciellt då det görs med hjälp av militärmakt

Böjningar av erövra

 1. erövra
 2. erövrad
 3. erövrade
 4. erövrades
 5. erövrar
 6. erövras
 7. erövrat
 8. erövrats

Exempel på hur ordet erövra kan användas

 1. tyskarna erövrade Paris i juni 1940

Exempel på hur ordet erövra används i svenska tidningar

 1. – Ingen har kränkt vår gräns, ingen (främmande makt) finns där nu och inga av våra utposter har erövrats, sade han.
 2. De senaste dagarna har också en rad större städer i Idlib erövrats, bland annat Saraqib som varit ett starkt fäste för den sekulära oppositionen.
 3. Den senaste krisen har utlösts av diktatorn Bashar al–Assads skoningslösa offensiv för att erövra det.
 4. Och många konstaterar att i dag, jämfört med vid sarsutbrottet 2003, finns det flera sätt att erövra information, som sociala appar och internet.
 5. Med strupsång, mungiga och tvåsträngad hästhuvudfiol erövrar de hårdrocksvärlden som Djingis Khan på sin tid.
 6. Vi känner alla till succéberättelserna om små team som under enkla former utvecklat mjukvaruprodukter som erövrat hela världen.
 7. Andra forskare har menat att pesten gjorde det lättare för anglosaxarna att erövra de brittiska öarna, som skulle ha härjats särskilt svårt.
 8. På så sätt, menar Lars Werdelin, går fyndet i linje med de teorier som finns om hur vi människor vandrade ut ur Afrika och erövrade resten av världen.
 9. Jag menar, när en egentligen liberal politiker som Ulf Kristersson, som dessutom är gift med en präst, förbehållslöst ber om ursäkt till er – även om han inte nämner er vid namn – ja, då har man verkligen erövrat makt.
 10. När det svenska riket under medeltiden erövrade Finland förde man en konkret nyhet med sig – mynt.
 11. Men Jeremy Corbyn och den yttervänster som erövrat partiet tänker varken säga bu eller bä, för EU antas vara ett kapitalistiskt trick för att lura arbetarklassen.
 12. Efter flera års hårda strider hade parlamentet och Oliver Cromwell år 1648 erövrat nästan hela landet, men den rojalistiska flottan höll fortfarande Scillyöarna, där John Granville i det längsta vägrade sträcka vapen för övermakten.
 13. Sverigedemokraterna erövrar inte bara förstaplatsen i två av de tre viktigaste frågorna för väljarna, när det gäller lag och ordning knuffar SD dessutom ner Moderaterna från förstaplatsen.
 14. Amerikaner, brasilianare, schweizare, tyskar, belgare och fransmän började sätta frimärken på sina brev under 1840–talet, och sedan erövrade uppfinningen världen.
 15. Nynationalismen har spritt sig från land till land, den härskar nu i Indien och USA, den erövrar land efter land inom EU, och den växer sig allt starkare också här hemma hos oss genom Sverigedemokraterna.
 16. – Hans storhet i dag omfattar de stora framgångar som Ronnie erövrade till följd av sin stora talang som inte ifrågasätts av i stort sett någon.
 17. Först därefter började människan erövra resten av världen, däribland Europa dit vi kom för drygt 40.
 18. Vi vet att Knut, sin tids mäktigaste man i Nordeuropa, hävdade överhöghetsanspråk på delar av Sverige, och det är mycket troligt att han också erövrade en hel del av landet.
 19. Turkiets uttalade ambition är att erövra en 30 kilometer djup landremsa längs syriska gränsen, vilket till exempel inte omfattar det ökända lägret al–Hol.
 20. Några gånger försökte han erövra Göteborg, med utpressningsbrev och skottpråmar vid Nya Älvsborg.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till erövra är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är inta en synonym till erövra. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.