Synonymer till erinra

Vi känner till 10 synonymer till erinra. Ordet erinra är en synonym till ihågkomma och komma ihåg och kan bland annat beskrivas som ”anmärker”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av erinra samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till erinra

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet erinra och kan ofta användas istället.

 1. beakta
 2. dra sig till minnes
 3. förmärka
 4. ihågkomma
 5. komma ihåg
 6. minnas
 7. observera
 8. påminner
 9. se
 10. uppmärksamma

Vilka ord betyder nästan samma sak som erinra?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till erinra. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. iaktta

Vad är motsatsen till erinra?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till erinra.

Vad betyder erinra?

 1. anmärker
 2. påminner
 3. uppmärksamma, påminna någon om något
 4. (reflexivt: erinra sig) minnas, komma ihåg, påminna sig
 5. likna
 6. (formellt) invända

Hur kan ordet erinra användas?

Följande exempelmeningar visar hur erinra kan användas.

 1. "Finns det något att erinra mot förslaget?" frågade ordföranden
 2. det platta landskapet erinrade om Skåne

Hur används ordet erinra i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet erinra används i vanlig text.

 1. På de cirka 150 000 timmar kabeljobb vi har utfört med vakuumteknik kan jag kanske erinra mig fem eller sex tillfällen då vi råkat klämma eller skada någon kabel, säger han.
 2. ”Dimman från havet”, tänker jag och erinrar mig titeln på DN–korrespondenten Thorsten Jonssons postuma novellsamling från Amerika 1950.
 3. Skadan ådrog sig Bachirou i cupsemifinalen mot Östersund, men han kan inte själv erinra sig i vilken situation det hände.
 4. Jag erinrar mig Leif GW Perssons uppfattning att det är i paramilitära kretsar det finns kompetens och kunskap för att genomföra ett sådant här dåd, säger hon.
 5. – Jag kan i vart fall inte erinra sig att det har uttryckts så här rakt och konkret tidigare, svarar Widman som är advokat till yrket.
 6. Jag kan inte erinra mig många andra romaner som har haft en sådan påverkan på sina läsare.
 7. Han erinrade M–ledaren om att denne satt i Fredrik Reinfeldts regering.
 8. Anteckningsböcker och maskiner var totalförstörda så jag vet att Sven försökte erinra sig vad som hade antecknats när det gällde hans tjänstgöring och övriga kontakter och framträdanden.
 9. I avsnittet om välfärd erinrade statsministern om sin fostermamma Iris.
 10. ”Air France beklagar den olägenhet som den här stora förseningen ställt till med och erinrar om att passagerarnas och besättningens säkerhet är vår högsta prioritering”, heter det i uttalande från flygbolaget.
 11. Varken Skatteverket eller andra stora fordringsägare som Handelsbanken, SEB, Nordea och PP Pension hade något att erinra mot att rekonstruktionstiden förlängs med tre månader.
 12. "Air France beklagar den olägenhet som den här stora förseningen ställt till med och erinrar om att passagerarnas och besättningens säkerhet är vår högsta prioritering", heter det i uttalande från flygbolaget.
 13. Bland dem som inte haft något att erinra finns bland annat banker, Skatteverket och PP Pension som har mångmiljonkrav på olika bolag inom Stampen–sfären.
 14. För en halvtimme sedan hade hon närmast desperat försökt erinra sig Gretes fullständiga namn.
 15. ” Också luciakronans lingonris och skimrande ljus dras in i bilden av det värmländska, så att man som sentida läsare erinrar sig Tage Danielssons ord om Monica Zetterlund som ”ett lingonris som satts i cocktailglas”.
 16. Jag erinrar mig den episoden för att vissa människor inte behöver kunna något om partipolitik för att öppet våga mobilisera sig med en partifärg.
 17. Och när vi någon gång ville erinra oss den, gjorde vi det under den formen att vi dock under en lång vecka, obundna av lumpna ekonomiska hänsyn, ätit världens dyraste pannkakor.
 18. I svensk pågående debatt om svenska värderingar borde vi erinra oss att de viktigaste värderingarna är europeiska.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ihågkomma en synonym till erinra. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet erinra

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet erinra.

Bild med texten erinra