exakthet

Exakthet är synonymt med precision och noggrannhet och kan beskrivas som ”egenskapen att vara exakt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av exakthet och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till exakthet

noggrannhet, precision

Motsatsord till exakthet

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till exakthet.

Vad betyder exakthet?

 1. egenskapen att vara exakt

Böjningar av exakthet

 1. exakthet
 2. exaktheten
 3. exakthetens
 4. exakthets

Exempel på hur ordet exakthet kan användas

 1. rapporten präglades av vetenskaplig exakthet

Exempel på hur ordet exakthet används i svenska tidningar

 1. Resultatet lär inte kunna återges med lika stor exakthet som exempelvis öron– eller rektaltermometer, men det går å andra sidan snabbare att få ett svar.
 2. Framförallt är Glück ojämförlig i sin tekniska exakthet, en språklig omsorg som aldrig blir tom eller konstruerad utan får dikten att se fullständigt självklar ut.
 3. Men den kan inte med stor exakthet avgöra om personer befunnit sig innanför det rekommenderade avståndet för att undvika droppsmitta.
 4. Detta beror på att informationen om testernas exakthet och känslighet för att diagnostisera covid–19 är begränsad.
 5. Forskare vid Rutgers och Mount Sinais sjukhus i USA har tagit fram en ny robot som ska kunna genomföra blodprov, eller "venös provtagning", på patienter med störra exakthet än vad människor klarar av, rapporterar Engadget.
 6. Lösningen ska minska risken för över– eller understyrning i kritiska situationer som kurvor eller vid halt underlag – detta genom att vridmomentet kan fördelas mellan de fyra hjulen med stor exakthet.
 7. Detta nya boil–and–bite–material greppar helt utan att glappa med en exakthet som endast tandläkarskenor tidigare klarat av.
 8. Och när din förkärlek för Kardashian West kombineras med andra intressen du visat på Facebook, tror forskare att deras algoritmer kan förutspå nyanser i dina politiska ståndpunkter med större exakthet än dina nära och kära.
 9. Med psykologisk exakthet tecknas porträtten av de unga svenskar som tog strid för människovärdet – männen vid den fjärran fronten, kvinnorna i det patriarkala klassamhället hemmavid.
 10. "Vi hyser tvivel om exaktheten i den officiella datan med tanke på hur osannolikt stabil den har varit de senaste åren", skrev de.
 11. "Vi hyser tvivel om exaktheten i den officiella datan med tanke på hur osannolikt stabil den har varit de senaste åren", skriver de.
 12. Man kan nästan misstänka att syftet med att använda sådana ord inte är exakthet, utan tvärtom, förvirring.
 13. Väl på toppen stannar alla upp med krummad rygg som en samling skalbaggar innan nya, våglika rörelser med samma exakthet böljar genom massan.
 14. Han säger att det inte går att med exakthet förutsäga när skalv skall uppstå i ett visst område.
 15. Efter en briljant biografi om Beau Brummel, den viktorianska erans meste dandy, tar sig Ian Kelly med samma noggranna exakthet an den fortfarande så provokativa punkpionjären Westwood i ett fängslande praktverk om denna modets eviga outsider.
 16. Komplexiteten i systemet tillåter inte en sådan exakthet i förutsägelsen.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till exakthet är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är precision en synonym till exakthet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.