Synonymer till explicit

Vi känner till 9 synonymer till explicit. Ordet explicit är en synonym till tydlig och tydligt och kan bland annat beskrivas som ”uttalad, tydlig”. Ordet är motsatsen till implicit.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av explicit samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till explicit

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet explicit och kan ofta användas istället.

 1. begriplig
 2. konkret
 3. markant
 4. markerad
 5. rak
 6. tydlig
 7. tydligt
 8. uttalad
 9. uttrycklig

Vilka ord betyder nästan samma sak som explicit?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till explicit. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. påtaglig
 2. saklig

Vad är motsatsen till explicit?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. implicit

Vad betyder explicit?

 1. uttalad, tydlig
 2. uttrycklig
 3. avledning till adjektivet explicit

Hur kan ordet explicit användas?

Det saknas exempel på hur explicit kan användas.

Hur används ordet explicit i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet explicit används i vanlig text.

 1. När ekonomiskpolitiska talespersonen Martin Ådahl (C) presenterade ny klimatpolitik, då använde den klassiska liberalen explicit ordet klass.

  www.svd.se | 4 sep. 2023

 2. Den surrealistiska och sexuellt explicita ”Poor things” med Emma Stone har fått ett strålande mottagande och är klar favorit till toppriset.

  www.dn.se | 3 sep. 2023

 3. Texterna handlar fortsatt ofta om droghandel, med mer eller mindre explicita referenser till knarkkungar som ”El Chapo”, om en lyxig livsstil och om sex.

  www.svt.se | 4 aug. 2023

 4. Det skulle eliminera behovet av handbyggda semantiska modeller eller att man explicit talar om varifrån data ska hämtas och hur de ska kombineras med andra data.

  cio.idg.se | 13 maj 2023

 5. Detta betyder helt enkelt att detaljerna i en transaktion görs logiskt explicita och tillgängliga för alla deltagare såsom den uttrycks i källkoden.

  computersweden.idg.se | 16 apr. 2023

 6. Tiktok–kontot som lade upp bilderna hade över 76 000 följare och länkade till ett Instagramkonto med drygt 2 000 följare, som delade bilderna vidare och försökte sälja ”ocensurerade bilder” med ”explicit innehåll” för 20 dollar styck.

  www.svt.se | 22 dec. 2022

 7. Där ”Old boy” och ”The handmaiden” har bjudit på ultravåld och explicita sexscener är Park Chan–Wooks senaste film något helt annat.

  www.svd.se | 22 dec. 2022

 8. Men hur kan man inte informera om vad det innehåller? Varför varnar man inte för att det finns explicita detaljer? Det känns respektlöst.

  www.dn.se | 30 nov. 2022

 9. Volvo har explicit sagt att nya modellen EX90 kan driva allt från en elspis på campingen – till det egna hemmet för att ducka de dyraste spotpriserna.

  www.nyteknik.se | 4 nov. 2022

 10. I förra veckan tog Neymar det ett steg längre där han explicit uttalade sitt stöd för Bolsonaro och lovade att tillägna sitt första mål på VM i Qatar senare i vinter till presidenten.

  www.expressen.se | 29 okt. 2022

 11. Granskningen visade att explicita klipp med ätstört och skadligt innehåll, som kan bryta mot appens egna regler, får ligga kvar i månader utan att tas bort.

  www.svd.se | 18 jan. 2022

 12. Den har också fått kritik för att vara för explicit och för att romantisera destruktivitet.

  www.dn.se | 11 jan. 2022

 13. Granskningen visade även att explicita klipp med ätstört och skadligt innehåll, som kan bryta mot appens egna regler, får ligga kvar i månader utan att tas bort.

  www.svd.se | 15 dec. 2021

 14. Det är ett explicit Huawei–förbud (som även omfattar den andra kinesiska tillverkaren ZTE) som är tydligare än de flesta andra länders ställningstagande i frågan.

  www.svt.se | 23 juni 2021

 15. Även Tyskland har diskuterat frågan men landets nya it–säkerhetslag innebär inte ett explicit förbud mot Huawei–utrustning.

  www.svt.se | 23 juni 2021

 16. Fotografierna känns privata och intima men är aldrig lika explicita eller pornografiska som teckningarna, säger Arell, som vidare konstaterar att Laaksonen troligtvis förstörde massor med bilder för att skydda personerna han fotograferade.

  www.dn.se | 30 juli 2020

 17. Som det vardagligt vackra när den ständigt lakoniska Karen Mason rensar genom lådor med DVD–filmer med nakna män på omslaget och sexuellt explicita titlar, medan hon pratar om ”vilken trevlig kille han var”.

  www.etc.se | 22 maj 2020

 18. Demonstrationen följer på ett uppmärksammat mord tidigare i veckan, där en 25–årig kvinna mördades, varpå explicita bilder av hennes kvarlevor publicerades i mexikanska tidningar.

  www.gp.se | 15 feb. 2020

 19. Reformernas explicita syfte handlade om något helt annat än sociala frågor – att bevara den svenska folkstammen.

  www.dn.se | 5 feb. 2020

 20. De är explicit sexuella trots att de helt saknar kön, de är flata som Barbiedockor.

  www.svt.se | 18 jan. 2020

Innehåll på sidan

Hjälp till att lära upp ordgurun

Är "gameboll" ett svar på korsordsfrågan "fördel"?

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tydlig en synonym till explicit. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är implicit motsatsen till explicit.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Hjälp med korsordsfrågan explicit?

Du kan hitta lösningar till korsordsfrågan "explicit" på sidan korsordshjälp för explicit.

Bild till ordet explicit

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet explicit.

Bild med texten explicit