extrem

Extrem är synonymt med grotesk och ytterlig och kan bland annat beskrivas som ”överdriven, ytterlig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av extrem och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till extrem

enorm, grotesk, oerhörd, omåttlig, otrolig, svulstig, ytterlig, ytterlighet, ytterst, överdriven

Motsatsord till extrem

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till extrem.

Vad betyder extrem?

 1. överdriven, ytterlig
 2. ytterlig, som innehar vissa (typiska) egenskaper i mycket hög grad

Exempel på hur ordet extrem kan användas

 1. Sverigedemokraternas extrema politiska åsikter

Exempel på hur ordet extrem används i svenska tidningar

 1. Där beskrivs symtom som extrem och långvarig trötthet, diffus huvudvärk och smärta som vandrar runt i kroppen.
 2. Nets menar att tekniken är extremt säker.
 3. Marie Karlsson, biomedicinsk analytiker, berättar att under perioden mars till och med maj, då effekten av pandemin växte, var arbetsbelastningen extrem.
 4. – Jag vill göra något nytt och har haft extremt svårt för slit och släng.
 5. Ballonger är ett beprövat koncept som förhållandevis billigt klarar av att ta sig upp till extrema höjder.
 6. Dels handlar det om att minska elanvändningen extremt snabbt, max en sekund, vilket är en ny typ av tjänst som Svenska kraftnät efterfrågar från och med i år.
 7. I och med att Lunds universitet rymmer hela åtta fakulteter har vi en extrem tvärvetenskaplig potential, men det saknades organiserad kompetensutväxling mellan grupperna.
 8. Detta efter många år, då antalet förlossningar slagit rekord med ett extremt tryck mot flera av Stockholms olika förlossningskliniker.
 9. Det var inget skönspel och extremt få målchanser.
 10. – Vissa delar av kulturlivet är extremt påverkat, konstaterar hon.
 11. Till de extrema räknas demokraterna och Trump hävdade att Joe Biden – som har ett starkt stöd av svarta – i realiteten har sålt ut svartas intressen genom bland annat export av amerikanska arbetstillfällen.
 12. Sverige är extremt exportberoende och 70 procent av exporten går till EU.
 13. Jag började läsa extremt mycket böcker och insåg att jag var tvungen att ta mig i kragen, ta ansvar för mitt liv.
 14. Enligt Telia ger 5g–nätets tekniska egenskaper extremt höga datahastigheter kombinerat med korta svarstider och det gör att de uppkopplade bussarna kan reagera omedelbart på kommandon från det centrala kontrolltornet.
 15. Men det som lockade var att jobba extremt agilt och datadrivet.
 16. Det går inflation i spektakulära mord, spektakulära influencers som säger extrema grejer, dokusåpastjärnor som gör extrema grejor.
 17. Allt sedan start har Sverige utmärkt sig som en extrem.
 18. Än så länge har alla i Sverige varit extremt lojala mot det här, och de undersökningar som vi gör visar att de allra flesta i samhället fortfarande tycker det är relevanta åtgärder som vi föreslår och följer dem väldigt väl.
 19. – Sommaren går extremt trögt.
 20. – Det är ett extremt långtgående förslag.
 21. – Det är en extrem situation och det är en kris och en ökning av arbetslösheten när det gäller permitteringar som vi inte har sett paralleller till i fredstid, säger Torbjørn Røe Isaksen.
 22. För Kinas ledning har virusutbrottet kommit extremt olägligt.
 23. Ett extremt exempel är Dharavi i Mumbai.
 24. Att fortsätta kampen för tryggare rum, online och i verkligheten, genomföra föreläsningar, workshops, uppmuntra till aktivism och bjuda in till samtal om gränsöverskridande perspektiv i debatten känns extremt angeläget och jag är tacksam för förtroendet!.
 25. Jag förstår att matten inte går ihop om vi i världen upplever en extrem uppgång i antal kilometer.
 26. Det är inget naturtillstånd att några få ska ha extremt mycket medan andra delar på resterna.
 27. Och just därför upplever många tider av arbetslöshet som extremt tuffa, inte bara ekonomiskt.
 28. – Jag är så extremt dålig på att spela kvinna! Jag har hittat en person nu som ska spela systern, men jag letar fortfarande efter en som kan spela mamman.
 29. – I all sin enkelhet är de här plaggen extremt tekniska.
 30. Flyktingkrisen 2015 var ett extremt år, men även övriga år under 00–talet har det varit en hög inströmning av asylsökande till Sverige, säger Henrik Holmer.
 31. Det är extremt osannolikt att inget av dem lyckas.
 32. Christopher Nolan är en extremt stor biografvän, och det spekuleras i att han lagt in ett ord för att premiären ska ligga kvar där.
 33. Om de måste gå ut för att handla mat eller göra något extremt viktigt bär de ansiktsmasker som de tillverkat själva, säger Vandria.
 34. – Vi befinner oss i ett extremt läge, säger Björn Eriksson, hälso– och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm.
 35. Därför finns lönsamheten under överskådlig framtid i snabbväxande produkter eller produkter med extremt högt marknadsvärde (Gunnar Rundgren nämner marijuana).
 36. Att ta extrema närbilder med makroobjektivet eller att zooma långt, långt in i bilderna tagna i den högsta upplösningen har inte hunnit bli gammalt.
 37. Natthyacint har till exempel ansetts dofta extremt sensuellt.
 38. Han pekar på en mängd extrema väderhändelser såsom skogsbränderna i Australien (andra experter har inte gått så långt som att sammankoppla dessa händelser).
 39. En maträtt som ligger mig varmt om hjärtat är sjömansvego, en barndomsfavorit som jag gjort vegansk på ett extremt enkelt och gott sätt med öl, vegofärs och krasse.
 40. Miles representerar dåtidens avbildningar av den ammande Maria en fantasi om det ”extremt perfekta bröstet”, som ger liv och näring åt inte bara Jesusbarnet utan genom honom även åt alla kristna.
 41. – Ekonomisk statistik runt om i världen kommer att vara extremt dyster under det här kvartalet men det kommer också att vara extremt osäkert.
 42. "Trots den gällande situationen så räknar vi i dagsläget med att kunna förse vår produktion med den kapacitet som ligger inne i plan de närmaste månaderna, givet att inga extrema händelser inträffar", skriver Nordquist.
 43. När de bildade en trio på väg mot Sydkorea innehöll satsningen mycket extrema träningspass ovanför mjölksyratröskeln, plus en hel del styrketräning.
 44. – Vi befinner oss i en extremt turbulent tid.
 45. Hos hyresgäster på Åshöjdsvägen i Nykvarn uppmättes extremt höga halter.
 46. Mars månad blev extremt mörk på arbetsmarknaden.
 47. ”Det är ett tungt beslut att fatta, men i den extrema situation vi just nu befinner oss i så är det nödvändigt när alla andra alternativ är utforskade”, säger företagets VD Marcus Wibergh i pressmedelandet.
 48. – Alla ledare jag har intervjuat säger att värderingsarbetet har varit extremt viktigt för att kunna hantera krisen.
 49. Men även Tobrukregeringen har stöd av flera viktiga aktörer, exempelvis grannlandet Egypten samt Ryssland, som anser att den nu 76–årige Haftars hårdhandskar är en bättre garant mot extrem islamism.
 50. IS har gjort sig ökända för terrorhandlingar och extrema grymheter som att knuffa homosexuella från tak, ta yazidier som sexslavar, halshugga journalister och bränna fångar i bur levande.
 51. – Det är med extremt tunga hjärtan som vi meddelar att vi har hittat en kropp och att den har identifierats tillhöra Faye Marie Swetlik.
 52. Det är ett extremt mörkt minne, har VM–guldmedaljören Jeanette Ottesen, en av Sarah Sjöströms största konkurrenter, berättat.
 53. – Men vi måste tolka siffrorna extremt försiktigt, smittan kan gå åt vilket håll som helst, sa han också.
 54. Saudiarabien har länge tillämpat en extremt konservativ variant av den islamiska lagtolkningen sharia.
 55. – De (som tog upp det) verkar ligga i linje med Samhällsnytt eller till och med Nordfront – ganska långt ut på den extrema högerkanten.
 56. – Det är extremt roligt att vi får spela så många matcher mot olika motstånd.
 57. Olika varianter av begreppet ”extrem” anses vara värdeord – som ”dum” eller ”fin”.
 58. Ett exempel är luftburen jordnötsallergi, som inte bara är extremt ovanlig utan där vetenskapliga studier dessutom visar på inga, eller mycket lindriga, symptom vid exponering.
 59. Däremot skakade bilden en hel del, så det gäller att vara stadig på handen för att lyckas med de där extrema zoomningarna.
 60. – Att styrka att det finns en anstiftare bakom är extremt svårt.
 61. – Jag är extremt stolt över att vi kan ta två poäng när vi ligger under med 0–2 efter första perioden, sade Djurgårdens assisterande tränare Mikael Håkanson.
 62. Han tycker det är tufft med den extremt höga höjden på 2.
 63. Det blir en helt annorlunda sprint, med en extrem uppförsbacke.
 64. Denna är extremt omfattande men har främst inneburit att fler amerikaner omfattas av sjukförsäkringsskydd från privata bolag.
 65. För att bli sjuk är extremt ensamt.
 66. Fakta finns i form av en anabol steroid i Jenny Franssons kropp, och utan någon form av underbyggd förklaring till hur den hamnade där är Fransson extremt illa ute.
 67. Det finns en mängd olika teorier och – framförallt – extremt starka åsikter och högt svallande känslor i detta ämne.
 68. I vår sport har bara åtta spelare kommit ut, ett extremt litet antal.
 69. Vreden är också stor över att lagunstadens extremt påkostade skyddsbarriär fortfarande inte är klar – ett projekt kantat av korruptionsskandaler, förseningar och kostnader på hittills över 60 miljarder kronor.
 70. Vi befinner oss i en extrem situation, men vi är så inskränkta i vår kultur och vår världsbild så att vi kan inte ta in de här existensiella frågorna.
 71. – Det är därför vi blir extremt ledsna när vi ser de bilder som sändes ut i går.
 72. Dessutom syns flera extremt magra djur.
 73. – Detta är extremt spännande.
 74. – Vi ser personer som har extremt låga löner, som man kan fundera hur man kan leva på.
 75. Sommaren var extremt varm och solig vilket skördade många liv i drunkningsolyckor.
 76. Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet.
 77. – De här bolagen har relationer med extremt många kunder.
 78. Är det sant att de två muslimska kvinnorna som driver målet är – som Hermansson påstått – ”extrema röster”?.
 79. Mördarsniglar är så extremt hatade därför att de inte tjänar våra syften och på nätet finns evighetslånga trådar om hur man bäst (och mest sadistiskt) dödar dem.
 80. ”I början var de överlevandes traumatiska erfarenheter så extrema att de upplevdes som destabiliserande för alla samtal om vad en människa är och kan vara.
 81. Under vintern har den extremt sällsynta fågelarten vitryggig hackspett synts på flera håll i Norrbotten.
 82. Några månader tidigare var det extrem värme som brände bort böndernas odlingar.
 83. – Då tänker jag framför allt på högerextrema miljöer och extrema islamistiska rörelser, som också ligger bakom flera terrordåd mot judiska mål.
 84. Han utropade sig själv till den störste abortmotståndaren på posten hittills och anklagade oppositionen för att ha en extrem hållning i frågan.
 85. – Vi har sett extremt stabila ut i det här mästerskapet, så det ser lovande ut.
 86. – Det finns små teoretiska chanser men det ska extremt mycket till, konstaterar Vandor.
 87. Hon ligger klart efter kollegorna Bernie Sanders och Elizabeth Warren, som tillsammans med den förre vice presidenten Joe Biden och borgmästaren Pete Buttigieg trängs i toppen i vad som ser ut att bli ett extremt jämt val i Iowa.
 88. – Hon är extremt bra för sin ålder.
 89. Av dessa kommer 65 procent att leva i extrem fattigdom.
 90. Hon säger att inspelningen av ”Ring mamma!” har fått henne att längta efter fler extrema situationer.
 91. De har ett extremt bra lag.
 92. Det samma gäller Jim [Gottfridsson] och Lukas [Nilsson] som har extrema färdigheter om de får träff.
 93. Irak befinner sig i en extremt svår position.
 94. – Här kommer det bli mer spänt och varje poäng kommer att vara extremt viktig för att gå vidare.
 95. Ett annat problem är att Riksbanken bedrivit en ”extremt expansiv” penningpolitik under en hård högkonjunktur när man egentligen borde bedrivit en stram penningpolitik.
 96. ”Tyvärr väntas vi se en hel del extremt väder under 2020 och de kommande årtiondena”, uppger organisationen.
 97. Detta som undantag i extrema situationer.
 98. Vad skulle hända med koppar om metallen befann sig under extremt tryck, exempelvis i Saturnus kärna? Svaret är att den kristallina strukturen skulle vara identisk med den koppar som finns i de våra vanliga kopparrör i vattenledningar.
 99. Vissa arter av de små djuren, som är max 1,2 millimeter långa och främst återfinns i blöta miljöer, går in i ett kryptobiotiskt stadium när de utsätts för extrema förhållanden.
 100. Men det faktum att klimatforskare varnar för att gulfstaterna kan komma att bli obeboeliga inom ett århundrade, på grund av extrema temperaturer?.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till extrem är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är grotesk en synonym till extrem. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.