Synonymer till färsk

Vi känner till 6 synonymer till färsk. Ordet färsk är en synonym till ny och oerfaren och kan bland annat beskrivas som ”nyligen fångad, skördad eller framställd (om matvara)”. Ordet är motsatsen till gammal.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av färsk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till färsk

 1. fräsch
 2. grön
 3. ny
 4. oerfaren
 5. ren
 6. vacker

Vilka ord betyder nästan samma sak som färsk?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till färsk. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. fläckfri
 2. fint
 3. fal
 4. proper
 5. ungdomlig

Vad är motsatsen till färsk?

 1. gammal

Vad betyder färsk?

 1. nyligen fångad, skördad eller framställd (om matvara)
 2. ny (om nyhet, matvara etc.; kan även användas i överförd betydelse om människor)

Hur böjs färsk?

 1. färsk
 2. färska
 3. färskare
 4. färskast
 5. färskaste
 6. färske
 7. färskt

Hur kan ordet färsk användas?

Följande exempelmeningar visar hur färsk kan användas.

 1. färsk fisk
 2. färskt bröd

Hur används ordet färsk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet färsk används i vanlig text.

 1. Inte minst är behovet av färskt dricksvatten akut.
 2. Med ett färskt OS–silver avslutar nu damlandslaget sitt 2021 med en andraplats på världsrankningen, vilket är bästa noteringen hittills.
 3. Den nya snygg–vietnamesen öppnade i augusti i Brunkebergskvarteren och satsar på det urbana lunch– och middagsfolket, de som vill ha färska vårrullar och fräscha sallader.
 4. – Han kunde ta sina färska förbättrade färdigheter och erfarenheter och tillämpa dem på de e–handelssystem i stor skala som vi bygger upp.
 5. I den färska rapporten granskas hur säkerhetsföretag i Västvärlden som specialiserat sig på digital övervakningsteknik de senaste 20 åren deltagit i och marknadsfört sig på militära och polisiära mässor i auktoritära länder.
 6. ”Vi är alla övertygade om att det här var ett sabotage och att man försöker att sätta dit Hannah”, säger hennes advokater i ett färskt uttalande.
 7. – Så länge folk behöver knark går businessen inte att stoppa, hävdar den internationelle smugglaren ”Chris” och visar upp ett paket färsk hasch från Marocko.
 8. Det visar färska siffror från SCB.
 9. Bara om de samlade världsledarna medger att det som har gjorts hittills inte motsvarat deras löften kan det leda till förändring, förklarar den 18–åriga klimataktivisten i en färsk intervju med nyhetsbyrån Reuters hemma i lägenheten i Stockholm.
 10. Med hela 74 nya, färska miljarder lovar regeringen att alla ska få något.
 11. Din stora idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?– Då bjuder jag över Regina Spektor på färska vårrullar och körsbärsglass eller en chokladtryffeltårta.
 12. Detta görs möjligt dels med hjälp av färsk mjukvara (Ios 15), dels med hårdvara i form av en ny typ av oled–skärm med ltpo–teknik (low–temperature polycrystalline oxide).
 13. Den största aktören är Kry, som nyligen fyllde kassan med 2,7 miljarder kronor i färskt riskkapital.
 14. De använder aromatiska kryddor som paprika, spiskummin och färsk koriander.
 15. Den färska British Open–mästaren Anna Nordqvist är inte bitter, men konstaterar krasst att hon inte direkt var en megakändis i hemlandet efter sina två första majortitlar.
 16. Astra Zenecas vaccin mot covid–19 ökar inte risken för blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar efter andra vaccindosen, visar en färsk studie.
 17. Hans påståenden om en tystnadskultur får stöd i en färsk rapport som forskaren Anna Ekström vid Institutet för framtidsstudier skrivit på kommunstyrelsens uppdrag.
 18. Ett annat färskt exempel gäller bilder och filmer från stormningen av Capitolium och Facebooks 533 miljoner läckta användarprofiler.
 19. Med den senaste månadens data färsk ser 2021 ut att hamna bland de tio varmaste åren globalt någonsin, uppger NOAA.
 20. Samsung kallar sina färskaste mobilmodeller, Galaxy Flip 3 5G och Galaxy Fold3 5G, för ”tredje generationens telefoner med vikbar skärm”.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ny en synonym till färsk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är gammal motsatsen till färsk.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på färsk